ua en ru

Гривневий депозит під 20% річних зараз вигідніше скупки доларів, - банкір

Гривневий депозит сьогодні приносить більш високу прибутковість, ніж купівля валюти. Про це повідомив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України, Сергій Мамедов.

"Зараз дуже сприятлива ситуація для того, щоб здіснювати вигідні розміщення (гривневих депозитів - Ред.). Курс долара перебуває досить таки високо, в межах 8,8 грн, ставки за депозитами у гривні теж мають дуже високий рівень, близько 20 %. Тому навіть тим, у кого є валюта, я б рекомендував її продати, і покласти гривню під ставки 20% на період чим довший, тим краще", - пояснив Мамедов.

За словами фінансиста, зараз деякі банки можуть пропонувати підвищені ставки за вкладами для залучення й утримання клієнтів, оскільки в деяких банках спостерігається відтік депозитів. Мамедов нагадав, що у разі дострокового зняття вкладів люди втрачають відсотки і порекомендував не вживати таких заходів під впливом емоцій.

"Закликаю всіх клієнтів банківської системи: будьте спокійні, не приймайте раптових рішень, не слухайте друзів, знайомих, не забирайте достроково гроші. Ситуація стабілізується", - зазначив банкір.

За словами Мамедова, сьогодні не існує економічних передумов для зниження курсу національної валюти, а нинішній курс долара формується виключно під впливом психологічних факторів і дій окремих спекулянтів.

Фінансист розповів, що під час зустрічі керівників 20 найбільших банків країни з керівниками Національного банку, яка пройшла 5 лютого, представники регулятора заявили про готовність вжити низку заходів щодо стабілізації курсу гривні у відміток близьких до 8 грн/$. Зокрема, йдеться про здійснення інтервенцій на валютному міжбанку і зниження активності спекулянтів.

"Ми отримали впевненість у тому, що ситуація буде стабілізуватися. Хочу відзначити, що всі моменти, які виникають на сьогоднішній день, вони пов'язані не з економічними причинами, а з політичними. Як тільки рішення про затвердження уряду буде прийняте, я запевняю, що знизиться курс долара, тому що суспільство отримає позитивні сигнали", - заявив керівник банківської асоціації.