ua en ru

Гриценко: українці заплатять зі своєї кишені за "горе-експеримент" Міноборони

За експеримент щодо відмови від системи аутсорсингу і повернення в армію військових кухарів заплатять прості українці зі своїх сімейних бюджетів. Про це заявив екс-міністр оборони Анатолій Гриценко у своєму блозі.

За словами Гриценка, доповідь начальника Генштабу міністру оборони Степану Полтораку свідчить, що результати експерименту, який триває вже півроку, виявився "жалюгідним".

"У разі відмови від аутсорсингу в армії доведеться додатково ввести 25200 посад кухарів та обслуговуючого персоналу, а бюджет армії треба збільшити мінімум на 5 мільярдів гривень", - зазначив Анатолій Гриценко.

За його словами, отримати ці гроші можна лише скоротивши бойові частини, або за рахунок нових податків для населення.

"Вдумайтеся, горе-експериментатори: 25 тисяч посад - це ж 6 повноцінних бойових бригад, ви їх хочете скоротити заради своїх дурних планів? Чи хочете збільшити граничну чисельність армії на дополнительных 25200 людей, щоб потім вся країна збирала вам з сімейних бюджетів нові додаткові мільярди на їх утримання?", - підкреслив екс-міністр оборони.

Гриценко зазначив, система аутсорсингу працює у всіх арміях НАТО, де цивільні люди "на основі тендеру і контракту надійно і якісно годують солдатів, причому, як в мирних, так і в бойових умовах (Афганістан, Ірак). Але замість вдосконалення системи аутсорсингу харчування солдатів, нинішні керівники Збройних сил України хочуть відмовитися від неї, повертаючи армію в часи "совка". Екс-міністр упевнений, що "експеримент ініціювали ті, кого не цікавить армія, але хто хоче заробити на продовольчому забезпеченні солдатів".

"Під час війни, коли потрібно дбати про оборону країни і життя солдата, цілих два генерали армії України, Полторак і Муженко з купою підлеглих, займаються дурницями... Напевно, генерали Полторак-Муженко не пам'ятають, що місце солдата-воїна не на кухні біля котла, з черпаком і віником - солдат-воїн повинен бути на полігоні і займатися повноцінною інтенсивної бойовою підготовкою. Тоді країна буде захищена, і люди будуть жити у спокої", - заявив політик.

Раніше член комітету ВР з нацбезпеки і оборони, координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук опублікував доповідь генерала армії Віктора Муженка міністру оборони Степану Полтораку. У документі повідомляється, що в результаті експерименту у військових частинах збільшилися витрати на харчування одного військовослужбовця. Якщо розширити експеримент на всю армію, будуть потрібні додаткові витрати в 5 млрд грн.

Витрачання додаткових мільярдних коштів не призведе до поліпшення раціону військових. Журналіст Кирило Сазонов за підсумками відвідування одеських частин ВМС України повідомив, що якість харчування в експериментальній їдальні не відрізняється від звичайної. А ось обходиться вона помітно дорожче, якщо враховувати всі витрати на утримання їдальні і персоналу.