ua en ru

Греція отримає черговий транш у розмірі 2,5 млрд євро

Міністри фінансів країн єврозони сьогодні, 26 липня, схвалили виділення Греції чергового траншу міжнародної допомоги в розмірі 2,5 млрд євро. Країна не залишиться без грошей цього літа.

Міністри фінансів країн єврозони сьогодні, 26 липня, схвалили виділення Греції чергового траншу міжнародної допомоги в розмірі 2,5 млрд євро. Країна не залишиться без грошей цього літа, передає "Росія 24" з посиланням на The Wall Street Journal.

Читайте також: Меркель не бачить підстав для списання частини грецької заборгованості

Держави єврозони також передадуть Греції додаткові 1,5 млрд євро - прибуток центробанків по грецьких бондах, які знаходяться у їх портфелях, після завершення процедур схвалення на національному рівні, яке відбудеться в понеділок, заявив офіційний представник Єврокомісії Саймон О'Коннор.

Представники фінансових відомств країн єврозони у п'ятницю вранці провели телефонну конференцію, за підсумками якої було прийнято рішення про те, що Афіни виконали всі вимоги для отримання чергової фінансової допомоги. Кошти будуть виділені, коли транш отримає остаточне схвалення представників усіх 17 держав - членів єврозони, уточнює Reuters.

Нагадаємо, у четвер грецький парламент подолав останню перешкоду, необхідну для отримання нової порції допомоги, прийнявши низку податкових законопроектів, а також поправки до схваленого раніше трудового законодавства, що стосуються переміщення тисяч держслужбовців до спеціального трудового резерву.

Читайте також: У Греції на аукціон виставлено ​​острів в Егейському морі за 10 млн євро

Відповідно до прийнятого закону, 12,5 тис. держслужбовців Греції будуть переведені до робочого резерву зі збереженням 75% заробітної плати. При цьому, якщо цим співробітникам влади не зможуть знайти нові робочі місця протягом 8 місяців, вони будуть звільнені.

Вже до кінця липня очікується скорочення 2,4 тис. робочих місць у муніципалітетах, також буде скорочено 2,2 тис. шкільних охоронців, 1,5 тис. вчителів, 3,5 тис. співробітників муніципальної поліції. До кінця року число переведених до резерву складе 25 тис.

Також у законі перераховані інші заходи - наприклад, податок на розкіш - під визначення якого потрапляють будинки з басейнами і автомобілі високої потужності. Очікується, що цей захід принесе до бюджету близько 100 млн євро.

Читайте також: У Греції за підозрою у відмиванні грошей заарештовано суднового магната Віктора Рестіса

Схвалення даного траншу дасть можливість уникнути більш складних переговорів за програмою допомоги Греції до осені поточного року і завершення вересневих виборів у Німеччині, зазначають експерти. Після цього, як очікується, відновляться серйозні дебати про те, яким чином скоротити величезний грецький борг, розмір якого більше 160% ВВП, а також про те, чи варто країнам єврозони списати заборгованість цієї країни.

Раніше повідомлялося, що рішення про виділення Греції нового траншу буде прийнято 29 липня. Напередодні у Єврокомісії засумнівалися в тому, що Греція виконала всі умови для отримання чергової частини коштів допомоги.