ua en ru

Греція може отримати доступ до фінансових ринків

Греція може отримати доступ до фінансових ринків Фото: Маріо Сентено (twitter)

Греція очікує третій пакет фінансової допомоги

В рамках третього пакету фінансової допомоги кредитори Греції мають намір надати країні ще кілька мільярдів євро, які повернуть Греції доступ до фінансових ринків. Про це йшлося на зустрічі міністрів фінансів країн ЄС у Софії в п'ятницю, 27 квітня, передає DW.

Зокрема, глава Єврогрупи Маріо Сентено вважає, що додаткові кошти знову відкриють "повний доступ" Греції до фінансових ринків. Крім того, Афіни зможуть розпоряджатися цими грошима довше, ніж інші кризові держави. Зокрема, розглядається термін "до 18 місяців", заявив Сентено. Як правило, в подібних ситуаціях кошти надають на один рік.

Також повідомляється, що остаточне рішення про суму додаткових коштів і строки позики буде прийнято після закінчення виплат у рамках третього пакету фінансової допомоги в серпні. При цьому на зустрічі в Софії були висловлені пропозиції про обслуговування Грецією боргового тягаря. Зокрема, обслуговування боргу можна пов'язати з майбутнім економічним зростанням країни, вважає комісар ЄС з економічних та фінансових питань П'єр Московісі.

З 2010 року Греція одержує фінансову допомогу від структур Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Третій пакет допомоги у розмірі 86 млрд євро був узгоджений в 2015 році. Близько 3,3 млрд євро будуть витрачені Афінами на обслуговування кредитів. Частина решти коштів піде на створення резервного запасу для періоду після закінчення виплат по третьому пакету.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Греція направить на модернізацію армії 1 млрд євро.