ua en ru

Греція не виконає бюджетні зобов'язання, взяті перед ЄС і МВФ

Греція не виконає фінансові зобов'язання перед ЄС і Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє Reuters з посиланням на дані з проекту бюджету країни на 2012 р. Основною причиною такого становища називається рецесія в економіці країни, показники якої виявилися значно вище від прогнозованих. Подібне становище значно обтяжує процес виділення коштів для підтримки країни.
Очікувалося, що бюджетний дефіцит на 2011 рік становитиме не більше 7,6%, проте цей показник досяг позначки 8,5%. Відповідно до проекту головного фінансового документа на 2012 р. дефіцитний показник закладений на рівні 6,8%, що на 0,3% вище порогового, який дозволяє країні розраховувати на отримання грошової допомоги для обслуговування національного боргу і порятунку від дефолту.
У фінансових негараздах Афіни звинувачують поганий розрахунок показників і промахи в прогнозі ситуації, проте кредитори країни основною причиною називають невиконання структурного реформування економічного сектора.
Раніше повідомлялося, що питання надання Афінам чергового траншу буде вирішено після виходу доповіді так званої "трійки" грецьких кредиторів, куди входять ЄС, МВФ і Європейський центральний банк (ЄЦБ). Доповідь повинна бути готова за 2-3 тижні, за підсумками якої грецький уряд може отримати 8 млрд євро для подолання гострої фінансової кризи, що вразила країну.
У 2009 р. Греція опинилася постала перед викликом найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію обсягом 110 млрд євро. Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити низку заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити ряд робочих місць, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи дуже непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.