ua en ru

Греція повинна залишитися в зоні євро, але при збереженні узятих боргових зобов'язань, - Меркель

Греція повинна залишитися в зоні євро, але при цьому також повинна виконувати взяті на себе раніше боргові зобов'язання, заявила сьогодні федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає агентство Reuters.

У своєму щотижневому відеозверненні Меркель відзначила: "Зараз у мене складається враження, що Греція поступово проводить реформи, результати яких ми вже можемо спостерігати. Процес реформ йде повільніше, ніж ми чекали, але думаю, що ми можемо дати Греції шанс. З одного боку, ми маємо право вимагати від Греції дотримання боргових зобов'язань, з іншої - зобов'язані надати підтримку і партнерську допомогу".

Меркель також повідомила, що влада Німеччини постійно стежить за розвитком економічної ситуації в Греції і підтримуює контакт з урядом країни.

З травня 2010 р. міжнародні кредитори Греції - Євросоюз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд - відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро (110 млрд і 130 млрд євро). Взамін Греція зобов'язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку, проте реформи постійно гальмуються через відсутність національного політичного консенсусу. Зараз міжнародні кредитори Афін чекають звіту групи аудиторів, що працює в Греції.

Читайте також: Для виходу з кризи Греції необхідна довгострокова програма реформ економіки, - міністр фінансів Німеччини