ua en ru

Греція активувала фонд екстреної допомоги банкам, щоб врятувати Proton Bank

Греція в особі Центробанку країни активувала фонд екстреної допомоги банкам, щоб врятувати Proton Bank, фактично націоналізувавши невелику кредитну організацію, відносно якої ведеться перевірка за фактом можливого "відмивання" грошових коштів. Таким чином, Proton Bank став першим банком, націоналізованим за рахунок коштів фонду фінансової стабільності (EFS), створеного владою Греції і її міжнародними кредиторами спеціально для допомоги банкам, яким необхідна рекапіталізація і які не можуть залучити кошти на фінансовому ринку, передає Reuters.
За словами аналітиків, даний крок грецької влади пов'язаний швидше з проблемами самого Proton Bank, ніж з борговою кризою в країні. Як відзначив один з експертів в банківських колах Греції, активація EFS ніяк не пов'язана з грецькими держоблігаціями, що знаходяться на балансі банку, а викликана портфелем "поганих боргів" банку.
Банк Греції (ЦБ країни) повідомив, що зі складу Proton Bank буде виділений "хороший банк", куди будуть переміщені всі "здорові" активи, включаючи кошти приватних осіб і урядові депозити. Єдиним акціонером цього банку буде EFS, кредитна організація збереже за собою назву Proton.
Згідно із заявою Міністерства фінансів Греції, новий Proton Bank матиме рівень достатності капіталу 10,6%, що перевищуватиме стандарти, встановлені Банком Греції для кредитних організацій країни з січня 2012 р. на рівні 10%.
Proton Bank має 31 відділення по всій країні, поточну ринкову вартість 11 млн євро і активи на 3,8 млрд євро за станом на кінець I кварталу 2011 р.
Як повідомили в Центробанку країни, ліцензія на здійснення банківської діяльності Proton Bank була відкликана, сам банк проходить процес ліквідації. Надходження від ліквідації банку підуть на відшкодування коштів третіх сторін (кредиторів і вкладників). Засоби акціонерів Proton Bank відшкодовуватимуться в останню чергу.
Проблеми у Proton Bank почалися цього літа після того, як стало відомо, що відносно банку ведеться розслідування за підозрою в його причетності до "відмивання" грошей у зв'язку з транзакціями основного акціонера кредитної організації Лаврентіса Лаврентадіса, який в березні 2011 р. понизив свою частку в банку до 15% (до цього його частка небагато чим перевищувала 20%).
Кошти грецького EFS, які підуть на рекапіталізацію банків країни, зараз складають 10 млрд євро. Ця сума повинна збільшитися до 30 мдрд євро після того, як парламенти всіх 17 держав, що входять в зону євро, схвалять розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).