ua en ru

У Греції надали притулок турецькому військовому-втікачеві

У Греції надали притулок турецькому військовому-втікачеві Фото: грецький прапор (pixabay.com)

Це рішення матиме наслідки для двосторонніх відносин Греції та Туреччини, пригрозили в Анкарі

У Греції отримав притулок військовослужбовець армії Туреччини, який втік із батьківщини після спроби військового перевороту в липні 2016 року. До сусідньої країни він утік разом із сімома іншими військовими на гелікоптері, що приземлився 16 липня торік у місті Александрополіс на півночі Греції, передає DW.

Зазначено, що рішення про надання чоловіку притулку було ухвалене компетентними органами Греції ввечері 29 грудня 2017 року.

При цьому аргументами на користь надання турецькому громадянину притулку грецькі органи назвали систематичне порушення прав людини в Туреччині після невдалої спроби путчу. Крім того, там вказали на відсутність жодних доказів причетності чоловіка до спроби повалення влади. Рішення щодо сімох інших утікачів очікується найближчими тижнями.

Водночас в Анкарі на рішення Греції відреагували обуренням. У МЗС Туреччини в заяві, поширеній 30 грудня, назвали надання притулку військовому-втікачеві черговим доказом того, що Греція - "країна, яка захищає путчистів та зустрічає їх із відкритими обіймами". Рішення матиме наслідки для двосторонніх відносин Греції та Туреччини, пригрозили в Анкарі.

Також невдоволення рішенням грецьких органів про надання притулку демонструють і в уряді в Афінах. У суботу там заявили, що подали апеляцію до адміністративного суду щодо перегляду рішення. В грецькому уряді наголосили, що не підтримують причетних до путчу в Туреччині осіб, але водночас вказали на незалежність судової системи країни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суди в Туреччині засудили 27 осіб до різних тюремних термінів за причетність до організації опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена (FETO), якого Анкара вважає винним у спробі держперевороту.