ua en ru

Грантодавці і активісти розвалюють судову систему, - адвокат

Грантодавці і активісти розвалюють судову систему, - адвокат Грантодавці і активісти розвалюють судову систему, - адвокат

Грантодавці, громадські активісти, які займаються "реформуванням" судової системи, а також адвокати з негативною репутацією підривають засади судочинства, у тому числі, і через дискредитацію Ради доброчесності. Таку думку у своєму блозі висловив адвокат Олексій Шевчук.

За його словами, в когорту активістів, які вирішили займатися реформуванням судової системи, потрапили люди, "які на практиці були досить далекими від реалій судочинства".

"Вони працювали юристами в приватних компаніях і державних установах, і, на відміну від "польових" судових юристів, зовсім не володіли ситуацією в судах країни зсередини. Цим "кабінетним бійцям" дуже хотілося визнання, публічності та впливу на судову гілку влади. Також у хвилю "судових реформаторів" потрапили і деякі адвокати, які давно вже втратили повагу колег і спільноти. А деякі і зовсім розгубили клієнтів через власну спрагу наживи", - зазначає Шевчук.

На думку юриста, після революційних подій "in-house юристи" "швидко почали шукати шляхи адаптації до реалій судочинства і спробували створити ілюзію "володіння проблематикою судової гілки влади". Адвокати ж з негативною репутацією почали шукати шляхи розправитися з конкретними представниками судової гілки влади і звести рахунки з окремими персоналіями.

"Весь цей середньовічний шабаш став корисним і для політичних бійців з уявною корупцією в судах, і для їх грантодавців. І першим, і другим було абсолютно байдуже, кого вибрати собі в піддослідні і який матеріал використовувати для впровадження цілей і завдань, які були поставлені далеко за межами України. Грантодавцям було достатньо створити ряд абсолютно штучних і підконтрольних організацій на території України. І направити грошові потоки на стимулювання розвалу судової гілки влади з побічним відмиванням частини коштів у потрібні кишені", - зазначає Шевчук.

Він вважає, що однією з "сакральних жертв" активістів став колишній голова Господарського суду Києва Артур Ємельянов.

"Активісти і горе-адвокати, яким цей суддя відкрито давав відсіч у їх корупційних діяннях, вирішили здійснити над ним показову розправу і зробити публічною жертвою реформаторської революції. Залучили до цього і Раду доброчесності, яка набирає суддів у новий Верховний суд", - підкреслив Шевчук.

Зокрема, за його словами, деякі члени ради використовують схему тиску на суддю через кримінальні провадження, а інші поливають брудом кандидатів у ВС, лише б знайти можливість особистого контакту зі своїми "жертвами".

"Зараз як мінімум два члена Ради доброчесності сконцентрували свою увагу на судді Ємельянові. Вони цього не приховують. А після приватних пропозицій співпрацювати з цими активістами взагалі виникають сумніви в тому, чи справді така "доброчесна" ця Рада і чи не є "реформа судів" насправді перерозподілом влади і боротьбою за сфери впливу", - підсумував Шевчук.