ua en ru

ДПЗКУ подала позови проти аграрних підприємств на понад 123 млн грн

Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) подала позовних заяв до аграріям більш ніж на 123 млн грн. Про це йдеться у статті РБК-Україна "ДПЗКУ загрузла в судових позовах".

Відзначається, що дані відомості отримані з документів в Державному реєстрі судових рішень, так як в самій ДПЗКУ дану інформацію надати відмовилися, посилаючись на конфіденційність та комерційну таємницю.

За словами партнера юридичної компанії L. A. Group Андрія Порайка, більшість позовів пов'язані з особливостями договорів форвардних закупівель. "ДПЗКУ закуповує зернові культури за форвардними програмами. Форвардний контракт по своїй правовій природі передбачає поставку товару в майбутньому, в той час, коли вартість такого товару фіксується в цьому", - уточнив Порайко.

Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко зазначив, що характеристики якості і кількості зерна не завжди можуть відповідати договором, оскільки прямо залежать від погодних умов. "Але, згідно з договором, як правило, несприятливі погодні умови не є форс-мажором", - підкреслив він.

Зазначимо, цьогоріч ДПЗКУ, у зв'язку з нестабільністю валютного курсу відмовилася від форвардів. Про це повідомив в. о. голови правління корпорації Валерій Томіленко, пояснивши, що кошти з держбюджету на форварди не виділені.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко повідомив, що в Європейському Союзі підтримують збільшення експортних квот для українських аграрних виробників.

ДПЗКУ подала позови проти аграрних підприємств на понад 123 млн грн