ua en ru

ГПУ виявила ряд порушень при демонтажі "Будинку чумака" з боку чиновників Мінкульту

Під час проведення перевірки Генеральною прокуратурою України обставин демонтажу "Будинку чумака" у с. Моринці Звенигородського району Черкаської області було виявлено низку порушень українського законодавства з боку керівництва Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка" та чиновників Міністерства культури. Про це повідомив генеральний прокурор Віктор Пшонка під час засідання Громадської гуманітарної ради при Президентові, повідомляє прес-служба глави держави.

Він зазначив, що до перевірки, яка проходить у відповідності з дорученням Президента, залучені фахівці Миникульта та Державної архітектурно-будівельної інспекції.

"Зокрема, всупереч вимогам закону України про регулювання містобудівної діяльності, керівником заповідника розпочато реконструкцію "чумацької хати" без реєстрації відповідної декларації до інспекції Держархбудконтролю", - зазначив Пшонка.

У той же час, за його словами, Мінкульт досі не вирішив питання про наявність підстав для внесення "будинку чумака" у перелік об'єктів культурної спадщини.

"Це є явним порушенням закону України про охорону культурної спадщини. Невизначеним залишається право власності на Будинок чумака", - підкреслив генпрокурор.

Крім того, зазначив Пшонка, сама будівля розташована на земельній ділянці, на праві постійного користування належить Національному заповіднику, а об'єкт нерухомості знаходиться на балансі сільської ради.