ua en ru

ГПУ відновила хронологію вторгнення російських військ під Іловайськом у серпні 2014

ГПУ відновила хронологію вторгнення російських військ під Іловайськом у серпні 2014 Фото: Генеральна прокуратура (РБК-Україна)

Слідство оприлюднило подробиці вторгнення армії РФ, яке призвело до Іловайського котла

Генеральна прокуратура України відновила хронологію вторгнення російських військ під Іловайськом Донецької області у серпні 2014 року. Про це йдеться в повідомленні ГПУ.

Повідомляється, що слідство на підставі доказів встановило, що з травня по липень 2014 року сили АТО на Донбасі провели ряд успішних операцій по звільненню населених пунктів Донецької та Луганської областей від терористичних організацій ДНР і ЛНР.

11 серпня керівник АТО Віктор Муженко видав наказ, на виконання якого було розроблено план блокування та зачистки окупованого Іловайська за допомогою окремих добровольчих батальйонів. Згідно з планом передбачалося взяття під контроль міста разом з північними околицями Макіївки, а також контроль над шляхами постачання для подальшого визволення Донбасу.

Також повідомляється, що для протидії українській армії в третій декаді серпня 2014 року керівництво Збройних сил Росії організувало пряме вторгнення армії на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ВСУ з території РФ. Наймасштабніше вторгнення сталося в ніч з 23 на 24 серпня 2014 року і налічувало дев'ять батальонно-тактичних груп, у складі яких були 3500 військових особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП); до 60 гармат; до 45 мінометів; 5 ПТРК.

За даними слідства, на російській військовій техніці заздалегідь замаскували тактичні знаки і нанесли розпізнавальні позначки українських підрозділів. За даними СБУ, розвідки та Об'єднаного штабу АТО, критичне співвідношення військових сил України в районі Іловайська з підрозділами армії РФ та представників ДНР/ЛНР становило: особовий склад - 1 до 18 ; танки - 1 до 11, бронетехніка - 1 до 16; артилерія - 1 до 15, "Гради" - 1 до 24.

У той же час угруповання російської армії вздовж східного кордону з Україною налічувало 35 батальонно-тактичних і ротно-тактичних груп; не менш 45100 військовослужбовців; до 160 танків; 1360 БМП (БТР) 350 одиниць артилерії; 130 одиниць реактивних систем залпового вогню; 192 бойових літаків; 137 вертольотів.

"Враховуючи реальну загрозу вторгнення вздовж усього російсько-українського кордону, Збройні сили України фактично не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на Донецькому напрямку і одночасного забезпечення оборони інших ділянок державного кордону", - йдеться в повідомленні.

В результаті вторгнення регулярних підрозділів армії Росії та маршу в напрямку Іловайська батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б" потрапили в оточення. Після цього керівник АТО Муженко почав переговори з заступником начальника Генштабу РФ Миколою Богдановським про гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу українських бійців з оточення.

"Слідством доведено, що протягом 26-28.08.2014 тільки між керівником АТО Муженком і заступником начальника ГШ ЗС Росії Богдановським відбулося 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення в не бойовому порядку за узгодженими маршрутами", - йдеться в повідомленні.

Додатковою гарантією безпечного виходу мали стати троє російських десантників, яких взяли в полон і планували передати Росії після виходу з оточення.

"29 серпня 2014 за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці в упор розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом з трьома полоненими російськими десантниками", - йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, до Іловайської трагедії призвело пряме вторгнення Збройних сил Росії 23-24 серпня 2014 року і подальше вчинення військових злочинів російською армією.