ua en ru

ГПУ встановила порушення закону при отриманні ділянки в Києві площею понад 85 га

За результатами проведеної Генеральною прокуратурою України (ГПУ) перевірки встановлено численні порушення вимог чинного законодавства при отриманні у 2007 році обслуговуючим кооперативом "Містобудівник" земельної ділянки, розташованої у Деснянському районі столиці, площею понад 85 га. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
Так, рішенням Київської міської ради від 1 жовтня 2007 року всупереч вимогам Земельного та Житлового кодексів України передано вказаному кооперативу земельні ділянки на вул. Пухівській у Деснянському районі площею 85,04 га, у тому числі 73,76 га безоплатно у власність для житлової забудови та 11,28 га у короткострокову оренду на 5 років. При цьому засновниками цього кооперативу були лише чотири фізичні особи, які не потребували покращення житлових умов. У подальшому вказаний кооператив передав земельні ділянки, які були надані йому у приватну власність, до статутного фонду інших товариств.
З огляду на порушення чинного законодавства, допущені при наданні земельної ділянки і створенні зазначеного кооперативу, Генеральною прокуратурою України до господарського суду столиці пред'явлено позов, який 10 червня 2011 року судом задоволено. Визнано недійсними зазначене рішення Київської міської ради, державні акти на землю та визнано відсутність у вказаного кооперативу та подальших набувачів права власності на ці земельні ділянки.
З урахуванням попередніх судових рішень за позовами Генеральної прокуратури України скасовано незаконні рішення Київської міської ради про передачу обслуговуючим кооперативам понад 1590 га земель, розташованих у Голосіївському та Деснянському районах столиці, вартістю більш як 2,2 млрд грн.