ua en ru

ГПУ: У слідства немає підстав для зміни запобіжного заходу Ю.Луценко

Генеральна прокуратура України (ГПУ) немає підстав для зміни запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це наголосив у Верховній Раді заступник генерального прокурора України Анатолій Пришко під час години запитань до уряду.

За його словами, це питання знаходиться виключно в компетенції слідчого і суду. "Це питання повинен вирішувати слідчий разом з судом. Слідчий, коли я готувався до виступу у Верховній Раді, мені сказав, що підстав для зміни запобіжного заходу Луценка немає в даний час", - заявив А.Пришко.
Підсумовуючи свій виступ він зазначив, що оголошення голодування Ю.Луценком "є не чим іншим, як тиском на органи прокуратури, суд та громадськість з метою уникнення кримінальної відповідальності та викривлення суспільної думки про вчинені ним злочини".

Використання таких засобів є незаконними та неприйнятними для будь-якої демократичної правової держави. Анатолій Пришко звернув увагу, що це питання відноситься до виключної компетенції судових органів, а не коментарів представників політичних сил чи інших зацікавлених осіб.
Він наголосив, що органи досудового слідства діють виключно у межах кримінально-процесуального законодавства, що неодноразово підтверджено судовими рішеннями у справі.

За повідомленням Генпрокуратури, "на стадії досудового слідства вжито усіх можливих заходів до повного, об'єктивного, всебічного дослідження доказів у справі та забезпечення законності при її розслідуванні. Найближчим часом кримінальну справу за обвинуваченням Юрія Луценка буде направлено до суду для розгляду по суті та вирішення питання щодо його винуватості чи невинуватості".