ua en ru

ГПУ намагається довести незаконність АТО проти активістів Майдану в лютому 2014

ГПУ намагається довести незаконність АТО проти активістів Майдану в лютому 2014 Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Україна)

Організаторам АТО на Майдані інкримінують вбивство активістів та правоохоронців

Генеральна прокуратура України намагається довести незаконність так званої "антитерористичної операції" проти активістів Майдану в лютому 2014 року. Про це на брифінгу заявив начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Горбатюка, рішення про проведення АТО щодо активістів Майдану могло бути прийнято за вказівкою керівництва країни.

"Слідство інкримінує тим керівникам держави і правоохоронних органів, які віддали наказ про антитерористичну операцію, штурм Майдану, загибель протестувальників - 13 осіб на місці події, 2 у Будинку профспілок і ще 2 від дій "тітушок" на вулиці Володимирській, а також загибель 5 працівників міліції та поранення ще 14 правоохоронців", - зазначив Горбатюк

Він також додав, що дані факти розслідувалися в 18 кримінальних провадженнях, 31 особі повідомили про підозру. При цьому він зазначив, що у справі про розстріл на Майдані 18 лютого про підозру повідомили 14 особам.

"В цілому повідомлено про підозру 14 особам, починаючи з колишнього президента, міністра внутрішніх справ, його заступника та керівництва Київської міліції, керівництва "Беркуту", як Київської, так і інших областей", - підкреслив Горбатюк.

За його словами, шестеро підозрюваних у причетності до розстрілів людей 18 лютого поки що розшукуються, стосовно семи осіб обвинувальні акти направлено до суду, ще один з підозрюваних наразі ознайомлюється з матеріалами кримінальної справи. Крім того, за фактом вбивства активістів 20 лютого повідомили про підозру 35 особам. З них 28 осіб перебувають у розшуку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генпрокуратура повідомила про підозру 413 особам, які фігурують у справі про розстріли на Майдані.