ua en ru

ГПУ просять перевірити факт фальсифікації наказу про оформлення Шевченка в МТСБУ

Голова Координаційної ради МТСБУ і глава Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність рішення президії Моторного (транспортного) страхового бюро про призначення Володимира Шевченка на посаду в.о. гендиректора МТСБУ. Про це йдеться у депутатському зверненні Сергія Рибалка на ім'я Генпрокурора Віктора Шокіна.

"Згідно з Протоколом засідання Координаційної ради МТСБУ № 50/2015 від 20 березня 2015 року Шевченко В.І. був відкликаний з посади Генерального Директора МТСБУ. Всупереч рішенню, прийнятому на засіданні Координаційної ради МТСБУ, порушуючи норми чинного законодавства, 20.03.2015 року на засіданні Президії МТСБУ Шевченко В.І. був призначений в. о. Генерального директора МТСБУ. Враховуючи, що Шевченко В.І. на момент призначення його в.о. Генерального директора МТСБУ не був посадовою особою МТСБУ, це призначення є незаконним, а наказ, який підтверджує факт оформлення його на роботу в МТСБУ - підробленим", - йдеться у документі.

В коментарі кореспонденту "РБК-Україна" Сергій Рибалка заявив, що останні дії президії МТСБУ говорять про одне: "група осіб намагається зберегти своє право монополізувати ринок обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників (ОСЦПВ) і безконтрольно керувати гарантійними страховими фондами Бюро".

За його словами, рішення Президії МТСБУ про призначення Володимира Шевченка виконуючим обов'язки генерального директора МТСБУ грубо порушує закон. "Призначити в. о. гендиректора можна тільки чинного співробітника. Володимир Шевченко був звільнений 20 березня рішенням Координаційної ради, яка має, згідно зі статутом, такі повноваження. Щоб залишити у керівництва бюро свою людину, члени президії змусили працівників МТСБУ здійснити підробку - вони оформили наказ про його призначення на півставки на якусь невеличку посаду заднім числом", - сказав Сергій Рибалка.

Він підкреслив, що підробка документів - кримінальне діяння, на яке члени Президії йдуть лише для того, щоб зберегти свій вплив в МТСБУ.

За його словами, це було зроблено для того, щоб саме Шевченко готував нові збори членів МТСБУ. "Їх мета - щоб вузька група осіб, навіть не страхових компаній, а саме осіб, продовжувала монополізувати ринок і грабувати фонди страховиків, які виконують державні функції щодо захисту інтересів автомобілістів", - заявив глава Координаційної ради МТСБУ.

"За моєю інформацією, більшість членів Президії і їх ставленик, звільнений у п'ятницю рішенням Координаційної ради, колишній директор МТСБУ Володимир Шевченко, роблять все, щоб не допустити на майбутніх загальних зборах членів Бюро чесного переобрання нового складу Президії, який би представляв інтереси всіх учасників ринку . Також у їх планах - відкликати своїх членів Координаційної ради та заблокувати призначення нових. Таким чином, позбавивши Координаційної ради кворуму, вони планують зруйнувати механізм контролю за діяльністю Бюро з боку страховиків, Нацкомфінпослуг і з боку парламенту України. Якщо люди йдуть на такі маніпуляції, це є черговим підтвердженням їх нечистих намірів", - сказав Рибалка.

"При цьому, за моєю інформацією, за ними стоять люди, які керували цими корупційними схемами ще за минулої влади. Не дарма ж вони зробили все, щоб заблокувати проведення аудиту", - сказав Сергій Рибалка. За його словами, щоб розставити всі крапки на "і", потрібно не тільки провести незалежний аудит діяльності МТСБУ, але і перевірку з боку правоохоронних органів.