ua en ru

ГПУ оголосила в розшук екс-командувача внутрішніх військ МВС

ГПУ оголосила в розшук екс-командувача внутрішніх військ МВС Фото: Генеральна прокуратура України

Його звинувачують у дезертирстві

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України (ГПУ) повідомило про підозру колишньому начальникові Головного управління - командувачу внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ (МВС) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 408 КК України (дезертирство). Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

"Підозрюваний оголошений у розшук. Вживаються заходи щодо встановлення його місця перебування", - сказано в повідомленні.

Як зазначається, екс-чиновник був оголошений у розшук 9 червня 2015 р.

"Встановлено, що він, діючи умисно, в порушення вимог законодавства, не бажаючи виконувати обов'язки, діючи з метою ухилитися від військової служби самовільно залишив місце служби", - сказано в повідомленні.

Зазначимо, що з травня 2012 по березень 2014 р. посаду начальника Головного управління - командувача внутрішніх військ МВС займав Станіслав Шуляк. Він був оголошений в розшук ще у березні 2014 р. за підозрою в причетності до розстрілу людей на Майдані Незалежності в Києві.

В грудні 2014 р. також повідомлялося, що Шуляк готує російських найманців в Криму.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада прийняла, а Президент України Петро Порошенко затвердив посилення відповідальності за військові злочини, в число яких входить і дезертирство.

Відповідний закон прирівнює відповідальність за військові злочини в особливий періоду до відповідальності в умовах воєнного стану.

З цією метою проект закону були внесені зміни до статті 402-405, 407-411, 413, 418-421, 425, 426, 428, 435 Кримінального кодексу України. Зміни встановили більш сувору відповідальність за такі військові злочини: непокора, невиконання наказу, опір начальникові або примушування його до порушення службових обов'язків, погроза або насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини або місця служби, дезертирство, ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, умисне знищення або втрата військового майна, порушення правил або бездіяльність військової влади.