ua en ru

ГПУ не виключає, що гроші офшору Онищенка могли б піти на компенсацію по газовій справі

ГПУ не виключає, що гроші офшору Онищенка могли б піти на компенсацію по газовій справі Фото: Олександр Онищенко (РБК-Україна)

Єнін не виключає, що НАБУ розглядало можливість угоди з Онищенком

У Генеральній прокуратурі України не виключають, що Національне антикорупційне бюро розглядало можливість компенсації збитків по газовій справі нардепа Олександра Онищенка за рахунок заарештованих коштів його офшорної компанії Quickpace Limited. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник генпрокурора Євген Єнін.

"Склалося так, що одні і ті ж гроші (Онищенка, - ред.) були арештовані в рамках чотирьох або п'яти проваджень. Процедурно таке цілком допустимо. Перший арешт був накладений у провадженні, за яким здійснено згадану конфіскацію в середині 2014 року. Тим не менш, в медійному просторі циркулює інформація, що НАБУ в рамках свого розслідування стосовно пана Онищенка виявило певні документи, які свідчили про можливу переуступку тих чи інших компаній або прав вимог на ті чи інші активи (Quickpace Limited, - ред.) за участю зазначеної посадової особи. Не виключено, що колеги з НАБУ розглядали можливість угоди з Онищенком та повернення коштів з тієї "офшорки" до українського бюджету в якості компенсації збитку, якого він завдав по своїй "газовій справі"", - зазначив Єнін.

У той же час, за його словами, Онищенко усунувся від угоди щодо купівлі компанії Quickpace у Сергія Курченка, яку він планував придбати спільно із засновником девелоперської компанії Mos City Group Павлом Фуксом, і заявив, що остаточні документи підписано не було.

Нагадаємо, в липні 2016 року були арештовані активи Quickpace Limited, яка пов'язана з Онищенком, на суму близько 4 млрд гривень. За даними слідства, в 2015 році підконтрольна екс-главі НБУ Сергію Арбузову компанія Prontoservus Limited, яка була засновником і власником Quickpace Limited, продала частку компанії та її активів безпосередньо Онищенку.

У січні вийшло розслідування Al Jazeera, яка стверджує, що олігархи Олександр Онищенко, Павло Фукс і Сергій Курченко намагаються торгувати частиною активів екс-президента України Віктора Януковича. Активи Quickpace, до яких увійшли облігації та готівкові кошти на суму 160 млн доларів, були заморожені судом України.