ua en ru

ГПУ ініціювала перевірки інформації в ЗМІ, що загрожує територіальній цілісності України

ГПУ ініціювала перевірки інформації в ЗМІ, що загрожує територіальній цілісності України.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) доручила підпорядкованим прокурорам провести перевірки щодо поширення у засобах масової інформації відомостей, які прямо або опосередковано посягають на безпеку держави, її територіальну цілісність і недоторканність, розпалюють ворожнечу за мовною, релігійною або національною ознакою. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Як зазначають у відомстві, особливу увагу буде звернуто на своєчасність та повноту вжиття правоохоронними органами заходів з виявлення, попередження і припинення деструктивних спроб, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Україні, поширення серед населення екстремістських і радикалістських ідеологічних течій, розпалювання міжетнічної, міжрелігійної ворожнечі, а також вжиття профілактичних заходів щодо попередження порушень законодавства у вказаних сферах та підтримання громадського порядку.

Водночас у діяльності представництв Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення прокурори перевірять відповідність нормативно-правовим актам стану проведення моніторингу телерадіопрограм, своєчасність звернення з поданнями про факти порушень законодавства у галузі телерадіомовлення, які, зокрема, стосуються закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, розв'язування війни, вчинення агресивних дій або їх пропаганди, а також необґрунтованого показу насильства, пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження.

Нагадаємо, 25 березня 2014 р. Окружний адміністративний суд м. Києва виніс рішення, згідно з яким в Україні має бути припинена ретрансляція чотирьох російських каналів, зокрема "Перший канал", "РТР-Планета", "Росія-24", "НТВ-Мир". Таке рішення суд обґрунтував веденням зазначеними каналами антиукраїнської пропаганди. При цьому ГПУ взяла під особистий контроль відключеннях цих чотирьох телеканалів.