ua en ru

ГПУ допускає причетність Нацбанку до виведення з Дельта Банку 4,1 млрд гривень

ГПУ допускає причетність Нацбанку до виведення з Дельта Банку 4,1 млрд гривень Фото: Генпрокуратура знову підозрює НБУ у виведенні коштів з Дельта Банку

Кошти були перераховані на рахунки 12 компаній, що знаходяться за кордоном

Генеральна прокуратура підозрює посадових осіб Національного банку України в причетності до виведення з збанкрутілого Дельта Банку 4,1 млрд гривень рефінансування. Про це йдеться в рішенні Печерського суду Києва від 9 березня.

Згідно з матеріалами справи, банк отримав від нбу кредит рефінансування у сумі близько 10 млрд гривень, після чого на ці кошти придбав 535,3 млн доларів. Надалі куплена валюта була перерахована на рахунки 12 компаній, що знаходяться за кордоном.

Слідством встановлено, що компанії пов'язані між собою, а посадові особи деяких з них є колишніми співробітниками Дельта Банку.

Крім цього, боржник банку ТОВ "Яблуневий дар" припинило свої зобов'язання перед банком у сумі близько 63 млн євро, посилаючись на залік зустрічних вимог з вкладником банку, інтереси якого за довіреністю представляє імовірно перший заступник голови правління "Дельта Банку".

Також, ряд боржників банку (ТОВ "Іллічівський зерновий порт", ТОВ "Яблуневий дар", ТОВ "Танк Транс", ТОВ "СтройБуд Іллічівськ") припинили свої зобов'язання перед банком, посилаючись на сумнівний залік зустрічних вимог з іншими особами.

Нагадаємо, суд відібрав у Дельта Банку 1,5 тис. заставних автомобілів.