ua en ru

У ГПУ є 30 рішень судів по грошах Януковича, - Луценко

У ГПУ є 30 рішень судів по грошах Януковича, - Луценко Фото: Юрій Луценко повідомив про розслідування по грошах Януковича (facebook.com/gp.gov.ua)

Луценко заявив, що встановлено 30 осіб у справі про гроші Януковича

У Генеральної прокуратури України на сьогоднішній день є 30 рішень судів по грошах колишнього президента України Віктора Януковича та його соратників. Про це сказав генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю "Аргументи і факти".

"У нас не одне, а 30 рішень судів по грошах Януковича. Ця справа тривала багато років. По цих 30 рішеннях встановлено 30 осіб, визнаних членами організованого злочинного угруповання: від директора маленької фірми до першого заступника міністра економіки. Всі вони отримали вироки. А ми отримали юридично зафіксований факт наявності механізму виведення цих розкрадених грошей", - сказав Луценко.

Він також додав, що 500 фірм виводили гроші з України і відмивали в Азії, на Кіпрі, в Латвії. Після чого українські банки переводили гроші в спеціально запущені тими ж членами злочинної організації цінні папери під 9 % річних у валюті.

"І вже зовсім чисті гроші з 9-відсотковим наваром отримували члени злочинної організації. Ось і вся схема. Вона встановлена. Останній етап слідства стосувався одного з головних дійових осіб, який визнав себе членом злочинної організації та розповів всю схему дії цього механізму, пішов на угоду зі слідством", - уточнив Луценко.

Прокурор сказав, що провину зафіксували умовним терміном покарання, а інформація послужила остаточному, вже 31 рішенню суду про спецконфискацію 1,5 млрд доларів на держбюджет. Із них 1,1 мільярда - у формі грошей, 0,2 - у формі акцій.

"Вони ще не перейшли в грошову форму, їх передали в Нацбанк, і на цю суму зменшився наш зовнішній борг. Ще 200 мільйонів доларів зараз в дорозі між маленькими банками цієї схеми", - сказав Луценко.

За його словами, всі гроші були направлені до держбюджету, і за ці кошти днями відбувся запуск української крилатої ракети. Крім того, гроші, конфісковані з цієї схеми, спрямовані на ракетні комплекси для армії, на будівництво гуртожитків для військовослужбовців. На проект підтримки сільської медицини (закладено 4 млрд) теж будуть спрямовані ці гроші.

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна, раніше Луценко зявляв, що на початку 2018 року буде проведена спецконфіскація ще 5 млрд гривень екс-президента України Віктора Януковича і його оточення.