ua en ru

ГПУ: немає 100% доказів застосування в розстрілі на Майдані знайденої СБУ зброї

ГПУ: немає 100% доказів застосування в розстрілі на Майдані знайденої СБУ зброї Фото: Сергій Горбатюк

Є методики, які дозволять встановити вірогідність того, що куля була випущена з цієї зброї

Генеральна прокуратура України не зможе на 100% встановити за допомогою традиційних експертиз, чи застосовувалася знайдена зброя для масових розстрілів учасників революції на Майдані 2013-2014 років. Ситуацію ускладнює те, що зброя була розпиляна. Про це в інтерв'ю "Громадському радіо" повідомив голова управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Зважаючи на те, у якому стані вона (зброя, - ред.) була знайдена, встановити це на 100% неможливо. Щоб перевірити, чи куля була випущена із конкретного дула, необхідно вистрелити зі зброї і порівняти цю кулю із кулею, знайденою на місці злочину. Зважаючи на те, що зброя була порізати, навіть якщо її спаяти, появляться нові зазубринки. Але є методики, які дозволять встановити вірогідність того, що куля була випущена з цієї зброї", - сказав Горбатюк.

Він також зазначив, що проведено експертизу і встоновлено, що 12 одиниць зброї однозначно були зі складів "Беркуту", ще у 7 співпадає п'ять із шести цифр, тобто дуже ймовірно, що ці також належали "Беркуту".

"І зважаючи на те, що вся зброя була в одному місці, можна з високою вірогідністю говорити про те, що і та зброя, на якій не вдалось відновити зрізані номери, того ж походження. Зрізали номери досить ретельно, і більшість експертних установ не змогли відновити номер. Це вдалось за допомогою спеціального пристрою несцепіалізованим фахівцям КПІ", - сказав він.

Як зазначив Горбатюк, в першу чергу буде перевірка використання зброї та її причетність до 80 поранень і 48 вбивств, скоєних 20 лютого на Інститутській. Вона буде перевірятись і щодо інших убивств.

Також Горбатюк вважає, що судовий розгляд з урахуванням знайдених доказів зможе встановити хто із затриманих бійців до яких конкретно пострілів причетний. Він також повідомив, що 9 лютого трьом беркутівцям, які ознайомлюються зі справам, буде вручено обвинувальний акт і або того ж, або наступного дня обвинувальний акт буде віддано до суду. Попереднє засідання має бути призначене протягом 5 днів, а сам розгляд може відкластись на певний термін.

"Згідно з законом, ми повинні скерувати справу у суд, на території вчинявся злочин - це Печерський суд. Справу по перших двох беркутівцях розглядає Святошинський. Може бути прийнято рішення, щоб передати справу туди", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що зброю, ймовірно, причетну до розстрілів під час протестних акцій на Майдані у лютому 2014 року було знайдено у серпні минулого року в Голосіївському районі Києва.