ua en ru

СБУ: зброю, з якої стріляли на Майдані, знайдено у серпні 2015

СБУ: зброю, з якої стріляли на Майдані, знайдено у серпні 2015 Фото: зброя "беркутівців"

23 АК й одну снайперську гвинтівку виявлено у Голосіївському районі Києва

Зброю, ймовірно, причетну до розстрілів під час протестних акцій на Майдані у лютому 2014 року було знайдено у серпні минулого року в Голосіївському районі Києва. Про це повідомив начальник Головного слідчого управління СБУ Георгій Астафійчук на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нами була отримана інформація 12 серпня 2015 року про те, що на території міста Києва в Голосіївському районі наявна певна інформація щодо вогнепальної зброї... Було знайдено фрагменти вогнепальної зброї, як у водоймищі, так і на прибережній смузі", - розповів Астафійчук.

Він додав, що пізніше Генеральна прокуратура запевнила, що відповідна зброя має пряме відношення до розстрілів на Майдані.

"Нам надійшла інформація з Генеральної прокуратури про те, що ця зброя має пряме відношення до подій, які були на Майдані", - наголосив головний слідчий Служби безпеки України.

Усього, за його словами, було знайдено 23 автомати Калашникова та одну снайперську гвинтівку.

Також у СБУ повідомили, що на відповідній зброї було стерто номерні знаки. І після проведених експертиз частину з них відновлено.

"Отримавши відповідно певну кількість номерів на цій зброї, достеменно - це 12. А де не можна дати об'єктивно оцінку, що це за цифра, там одна-дві допустимо під знаком питання, їх загалом 19 номерів", - додав Астафійчук.

IMG_20160206_150345

Як розповів начальник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, було виявлено, що деякі одиниці цієї зброї належали спецроті київського "Беркуту". Всього ж після подій на Майдані, за його словами, зі зброярні відповідної роти зникло 24 автомати Калашникова, 1 снайперська гвинтівка та 3 помпові рушниці.

У ГПУ припускають, що вся знайдена зброя могла належати відповідній роті "Беркуту". Водночас він зауважив, що керівник цієї роти під час розслідування повідомляв, що ці зниклі одиниці зброї передано "Беркуту" в Криму.

Нагадаємо, раніше глава СБУ повідомив, що було знайдено вогнепальну зброю, з якої вбивали учасників Євромайдану.