ua en ru

ДПСУ: пропуск громадян України для збору дикоросів переноситься у зв'язку з можливими пожежами в Білорусі

ДПСУ: пропуск громадян України для збору дикоросів переноситься у зв'язку з можливими пожежами в Білорусі Фото: збір дикоросів для українців у Білорусі відкладений

У 2014 р. для збору дикоросів прикордонники пропустили більше 62 тисяч людей

Сезонний пропуск громадян для збору дикоросів переноситься у зв'язку з можливими пожежами на території Білорусі. Про це повідомили у прес-службі Державної прикордонної служби України.

Між прикордонними відомствами України та Білорусі було досягнуто домовленостей про сезонний пропуску громадян для збору дикоросів. Він повинен був початися з 1 липня цього року. Для перетину кордону були визначені три тимчасові місця пропуску "Познань", "Дроздинь" та "Березове".

Однак білоруська сторона проінформувала про відстрочення початку пропуску мешканців прикордоння. "Це пов'язано з високим рівнем пожежної небезпеки в лісах на території Білорусі", - йдеться в повідомленні.

Про дату початку пропуску громадян з метою збору дикоросів буде повідомлено додатково.

Державна прикордонна служба України інформує про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства як України, так і Республіки Білорусь з прикордонних та природоохоронних питань. "У разі систематичних порушень державного кордону, прикордонного режиму та інших порушень законодавства у прикордонній смузі, білоруська сторона може скасувати досягнуті домовленості про сезонне пропуск громадян на свою територію", - зазначили в ДПСУ.

Протягом минулого року через державний кордон в певних тимчасових місцях пропуску прикордонниками для збору дикоросів було пропущено більше 62 тисяч людей.

Крім того, при спробі перетнути держкордон поза встановленими місцями пропуску в 2014 році повернуто 21 дорослого та 24 дитини, українською та білоруською сторонами затримано 31 порушник державного кордону, залучений до адміністративної відповідальності за порушення законодавства з прикордонних питань. Порушникам було скасовано пропуски на територію Поліського лісгоспу Республіки Білорусь.

Нагадаємо, минулого року Держприкордонслужба України з липня почала пропуск жителів Рівненської області на територію Білорусі для збору дикоросів.