ua en ru

Держветслужба України викрила Россільгоспнагляд в помилкових результатах експертиз

Держветслужба України викрила Россільгоспнагляд в помилкових результатах експертиз
Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України викрила Россільгоспнагляд у помилкових результатах експертиз.

Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України викрила Россільгоспнагляд у помилкових результатах експертиз. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Держветслужби.

"У зв'язку з нібито виявленням карантинних для Російської Федерації організмів західного квіткового трипсу (Frankliniella occidentalis Perg.) і східної плодожерки (Grapholitha molesta Busck.) на територію України Россільгоспнаглядом були повернуті вантажі пекінської капусти та яблук українського походження. Ці вантажі супроводжувалися фітосанітарними сертифікатами, які були видані до 22 жовтня, тобто до введення тимчасових обмежень на ввезення рослинної продукції з України до Російської Федерації.

Вантажі відразу були оглянуті державним фітосанітарним інспектором, відібрані зразки і направлені на повторну фітосанітарну експертизу Державного закладу "Харківська обласна фітосанітарна лабораторія". Ця лабораторія атестована на проведення ентомологічного, мікологічного, вірусологічного, бактеріологічного, фітогельмінтологічного і гербологічного видів аналізів. За результатами проведеної фітосанітарної експертизи Харківська обласна фітосанітарна лабораторія не підтвердила наявність східної плодожерки і західного квіткового трипса в згаданих вантажах рослинної продукції", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, фітосанітарна сертифікація в Україні здійснюється згідно з законом України "Про карантин рослин" та Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів №12 "Фітосанітарні сертифікати".

Фітосанітарний сертифікат видається для підтвердження відповідності вантажу фітосанітарним імпортним вимогам і видається на підставі проведених фітосанітарних процедур, у тому числі і проведення фітосанітарної експертизи.

За даними Госветфітолслужби, правилами забезпечення карантину рослин при ввезенні підкарантинної продукції на територію Російської Федерації, а також при її зберіганні, перевезенні, транспортуванні, переробці та використанні, затвердженими наказом Міністерства сільського господарства Російської Федерації від 29.12.2010 р. № 456, передбачено відсутність східної плодожерки у вантажах.

"Не дивлячись на те, що східна плодожерка не є карантинним організмом для України, при експорті вантажів з рослинною продукцією державні фітосанітарні інспектори враховують вимоги країни-імпортера. Тому фітосанітарні сертифікати в обох випадках були видані тільки після проведення фітосанітарної експертизи зразків, відібраних у вантажів, та підтвердження відсутності карантинних організмів, тобто відповідності заявленим фітосанітарним вимогам країни - імпортера, в даному випадку Російської Федерації.

Керуючись Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 13 "Керівництво щодо нотифікації про невідповідність та екстрені дії" країна-імпортер негайно надає нотифікації країні-експортері у випадках виявлення серйозних невідповідностей імпортованих вантажів заявленим фітосанітарним вимогам або для повідомлення про проведену екстреної дії при виявленні шкідливого організму, який становить потенційну загрозу. Однак, Россільгоспнагляд так і не надіслав нотифікації за згаданими випадками нібито виявлених карантинних організмів у вантажах пекінської капусти і яблук, що є порушенням МСФЗ № 13", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України звинуватили Федеральну службу з ветеринарного і фітосанітарного нагляду Російської Федерації в порушенні процедур при введенні заборони на ввезення рослинної продукції.