ua en ru

Державі не вдалося провести збори акціонерів "Тернопільобленерго"

Посадові особи ВАТ "Тернопільобленерго" відмовилися проводити реєстрацію учасників зборів і не допустили представників акціонерів на територію підприємства. Менеджмент ВАТ "Тернопільобленерго" ніяк не прокоментував свої дії, в результаті яких проведення запланованого на сьогодні зборів акціонерів компанії було зірвано. Про це повідомив представник акціонера ВАТ "Тернопільобленерго" - ТОВ "Фондова компанія "Меридіан".

Нагадаємо, збори акціонерів ВАТ "Тернопільобленерго" не проводяться з 2001 року.

Заборона на проведення запланованих акціонерами зборів накладають районні суди різних регіонів України. Зокрема, останнє подібне рішення, яке скасувало збори акціонерів ВАТ "Тернопільобленерго" 4 березня 2011 р., було прийнято судом Орджонікідзевського району Запоріжжя. Заборона на збори акціонерів, заплановане на 27 грудня 2011 р., був, як з'ясувалося згодом, підробленими. Нагадаємо, 27 грудня 2012 р. які прибули на збори акціонерів представники більш ніж 97% акціонерів був не допущені на територію ВАТ. Підставою для цього, за словами посадових осіб ВАТ, стало стверджуваний рішення Кофанова, судді Вільнянського районного суду Запорізької області, про заборону проведення зборів акціонерів. Згодом же Андрій Кофанов у відповідь на запит міноритарного акціонера обленерго ТОВ "Фондова компанія "Меридіан" (Київ) повідомив, що не розглядав згадане посадовими особами "Тернопільобленерго" дело.

Чергові збори акціонерів ВАТ "Тернопільобленерго" було заплановано на середу, 25 квітня 2012 р. На порядку денному зборів - питання про покриття збитків компанії, отриманих за підсумками діяльності в 2000-2010 роки, а також про переведення акцій з документарної форми в бездокументарну.

Головою наглядової ради ВАТ "Тернопільобленерго" є Олександр Сагура, який також займає посаду генерального директора ТОВ "Укренергоконсалтинг" - компанії, що управляє енергетичними активами Григорія та Ігоря Суркісів. ТОВ "Укренергоконсалтинг" здійснює юридичний супровід "Тернопільобленерго", а також надає енергопостачальної компанії послуги економічного і технічного характеру.

Чистий прибуток ВАТ "Тернопільобленерго" за 2011 р. склала 14,4 млн грн проти збитків роком раніше. Раніше повідомлялося, що Фонд державного майна України (ФДМУ) планує до 2012 р. планує продати 26% акцій обленерго.

"Тернопільобленерго" експлуатує розподільні електричні мережі, розташовані на території Тернопільської області, надає послуги з транспортування та постачання електроенергії. 50,999% акцій ВАТ "Тернопільобленерго" належить державі і передані в статутний фонд Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України". Кіпрські компанії Larva Investments Limited і Bikontia Enterprises Limited, кінцевим власником яких прийнято вважати Костянтина Григоришина і Ігоря Коломойського, володіють відповідно 15,1% і 24,99% акцій ВАТ "Тернопільобленерго".