ua en ru

Держмитслужба Україні за 8 місяців 2011 р. перерахувала до бюджету майже 70 млрд грн

Державна митна служба за 8 місяців цього року перерахувала до бюджету майже 70 млрд грн. Понад бюджетне завдання до державної скарбниці за січень-серпень спрямовано більше 2 млрд грн. Надходження митних платежів за серпень станом на 25 серпня 2011 року склали 10 млрд грн, що на 55% або на 3,5 млрд грн більше, ніж за відповідний період серпня 2010 року. Про це голова Державної митної служби Ігор Калєтнік розповів у своєму інтерв'ю, повідомляє прес-служба Держмитслужби.

"Митна служба щомісяця перевиконує план надходжень. Кожного дня митниця збагачує казну держави майже на півмільярда гривень. За 8 місяців цього року до бюджету перераховано майже 70 млрд грн. За серпень надходження складуть більше 10 млрд грн. Понад бюджетне завдання до державної скарбниці спрямовано майже 2 млрд грн. Існують усі передумови для того, щоб до кінця 2011 р. ми перерахували до державного бюджету понад 110 млрд грн", - сказав він.

"Керівництвом країни проводиться надзвичайно велика робота щодо залучення в нашу державу інвестицій. Тому ще одне завдання митниці - долучитися до процесу залучення інвесторів, які створять робочі місця та налагодять виробництво всередині країни", - зазначив Голова Держмитслужби.

Тривалість митного оформлення у режимі імпорт зменшилась у 5 разів (з понад 10 до 2 годин), у режимі експорт у 2 рази (до 50 хвилин.)

Питома вага товарів, імпортованих за контрактами з виробниками збільшилася майже на 55%. При цьому обсяг операцій з офшорними посередниками постійно скорочується.

Найбільше зростання обсягів імпорту відбулося за рахунок товарів засобів виробництва. Які використовуються в подальшому як для виготовлення товарів народного споживання як для внутрішнього ринку, так і розвитку експортного потенціалу країни.

На 35% збільшився експорт машин, устаткування і транспорту. Майже на 36% - продовольчих товарів та продукції сільського господарства.

Крім того, збільшився товарооборот майже на 50 % - до 100 млрд дол.

Запроваджено процедуру електронного декларування. «Сподіваюся, що найближчим часом ми перейдемо до повноцінного електронного декларування. На жаль, ще не всі документи можуть подаватися в електронному вигляді. І це значно ускладнює впровадження комплексної програми "Електронна митниця".

Але ми пропонуємо внести до нового митного кодексу норму, яка передбачатиме можливість для митного брокера подавати в електронному вигляді лише декларацію. У той же час, на брокера покладається вся повнота відповідальності за наявність і достовірність всіх дозвільних документів. У разі, якщо митне оформлення здійснене за відсутності таких документів, відповідальність нестиме саме митний брокер. До того ж, митний брокер повинен бути платоспроможним, щоб мати змогу покрити всі можливі ризики", - сказав голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.