ua en ru

Держслужба інтелектуальної власності пропонує дозволити закривати сайти без рішення суду

Державна служба інтелектуальної власності України розробила проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет", який зобов'яже провайдерів видаляти сумнівний контент протягом доби у позасудовому порядку.

Державна служба інтелектуальної власності України розробила проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет", який зобов'яже провайдерів видаляти сумнівний контент протягом доби у позасудовому порядку. Про це повідомила прес-служба Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництва), яка отримала на розгляд даний законопроект.

Як повідомляється, проект передбачає, що після отримання скарги від правовласника Державна служба інтелектуальної власності буде повідомляти провайдерів, що на певному ресурсі є піратський контент (при цьому достовірність інформації, викладеної заявником у заяві, не перевіряється, і достатньо нотаріально засвідченого скріншоту такої веб-сторінки. Тобто без будь-яких правових підстав).

"Протягом одного дня компанія повинна повідомити власника сайту про скаргу. Якщо той не вживатиме заходів з видалення піратського контенту або не подасть заперечення на претензію правовласника, провайдер буде зобов'язаний сам заблокувати або видалити контент. За невчасне блокування сайту провайдери нестимуть адмінвідповідальність (штраф до 17 тис. грн)", - повідомляють в Держпідприємництва.

Проте, як зазначають у Держпідприємництві, через значну кількість суперечливих Конституції України, Цивільному кодексу України, вимогам міжнародно-правових актів змін, Держпідприємництво відмовило в погодженні цього документу.

"Досвід більшості розвинених країн світу свідчить, що блокування веб-сайтів зазвичай здійснюється за рішенням суду. Натомість, проектом пропонується наділити таким повноваженням навіть не органи державної влади (які в межах компетенції можуть обмежувати права особи чи позбавляти її цих прав у разі порушення законодавства), а суб'єктів господарювання, які надають послуги з доступу веб-сайту до мережі Інтернет. Держпідприємництво категорично не погоджується із запропонованою редакцією та вважає, що єдиною підставою для блокування веб-сайту має бути належно аргументоване рішення суду. Відсутність будь-якої відповідальності заявника при позасудовому порядку блокування веб-сайтів дозволить узаконити механізм безперешкодного блокування "незручних" Інтернет-ресурсів", - пояснюють у Держпідприємництві.

Нагадаємо, в лютому 2014 р. Торгове представництво США (United States Trade Representative) вніс український сайт Ex.ua і київський ринок "Петрівка" до списку порушників авторського права.