ua en ru

Держсекретар США планує візит до Німеччини для обговорення скандалу з прослуховуванням

Держсекретар США Джон Керрі планує "помірковану" поїздку в Німеччину. Про це пише видання Spiegel Online, передає Deutsche Welle.

Мета візиту держсекретаря - відновити довіру німців, втрачене в результаті скандалу зі шпигунством американських спецслужб. У зовнішньополітичному відомстві США повідомляють, що його голова прибуде в Берлін, як тільки новий уряд ФРН офіційно приступить до роботи.

Офіційний візит Керрі - лише один із заходів американських влади, спрямована на згладжування невдоволення європейців, яке викликав скандал навколо прослуховування і доступу до особистих даних жителів країн ЄС.

Керрі вже оголосив про початок "трансатлантичного ренесансу". У його відомстві підкреслюють, що тепер США прагнуть "з подвоєною силою" працювати над двосторонніми відносинами з ЄС, зокрема, у рамках запланованої угоди про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі та політики енергетичної безпеки.

Делегація високопоставлених дипломатів і сенаторів США, можливо, прибуде в Берлін 24 листопада в надії на особисту зустріч з федеральним канцлером Меркель.

За словами глави європейського комітету в Сенаті США Крістофера Мерфі, в плани американських політиків також входить поїздка в Брюссель з метою обговорити виправдане занепокоєння європейських політиків "масштабами та формою реалізації деяких американських програм стеження".