ua en ru

Держрибагентство розробило 20 ініціатив для реформування галузі

Держрибагентство розробило 20 ініціатив для реформування галузі Фото: глава агентства Ярема Ковалів

Зміни спрямовані на спрощення умов ведення бізнесу та легалізацію рибогосподарської діяльності

Державне агентство рибного господарства разом з Міністерством аграрної політики та продовольства України (Мінапп) розробило концепцію реформування і дерегулювання промислового вилову риби. Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів, передає прес-служба МінАПП.

Як повідомляється, результатами спільної роботи стали проект змін до закону "Про внесення змін до Закону України про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів" в частині оптимізації порядку спеціального використання об'єктів тваринного світу".

Зазначені зміни спрямовані на стимулювання підприємницької активності, спрощення умов ведення бізнесу та легалізацію рибогосподарської діяльності.

Крім того, додатково планується істотно спростити процедуру реєстрації промислового журналу.

"Дерегуляція передбачає скасування видачі промислових квот терміном на 1 рік і перехід на 5-річний термін. Європейський досвід свідчить, що лише такий крок дає можливість бізнесу планувати довгострокову діяльність підприємств. У більшості країн квоти видаються на 5, 10 або 20 років", - повідомив Ковалів.

Крім того, Держрибагентство та представники громадських організацій виробили консолідовану позицію щодо розподілу часток на вилов риби в межах загального ліміту. Механізм поєднує історичний і аукціонний принципи.

"Діючи в межах лімітів минулого року, Держрибагентство перерозподілить частки між користувачами за історичним принципом. Разом з тим частина ліміту, певна профільними вченими, буде продана на аукціоні. Таким чином ми враховуємо інтереси користувачів, що вже ведуть промисел, і разом з тим отримаємо додаткові кошти від продажу лімітів новим гравцям ринку", - пояснив голова агентства.

В цілому, за станом на кінець липня Держрибагентство розробило і передало на узгодження центральних органів виконавчої влади 5 проектів законів та 15 постанов. Законодавчі ініціативи пропонують скоротити кількість дозвільних документів до 70%, спрямовані на підвищення інвестиційної привабливості галузі, а також створення якісно нових стандартів роботи органів рибоохорони.

Відзначимо, в Україні за перше півріччя 2015 на 30% збільшився вилов риби.