ua en ru

Держрибагентство пропонує збільшити штрафи за порушення в десятки разів

Держрибагентство пропонує збільшити штрафи за порушення в десятки разів Фото: Ярема Ковалів

Через браконьєрство Україна за півроку втратила близько 50 млн грн

Державне агентство рибного господарства України (Держрибагентство) пропонує вжити низку заходів щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства, в тому числі кримінальної, і підвищення суми штрафів. Про це повідомили у прес-службі Держрибагентства.

"Мінімальні штрафи є однією із причин того, чому і рибалки-промисловці, і рибалки-аматори, і підприємці, які здійснюють днопоглиблювальні роботи, систематично порушують законодавство. Експерти галузі стверджують, що тільки за перше півріччя 2015 р. суто через браконьєрство Україна втратила близько 50 млн грн", - заявив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Як наголошується, порушення правил рибальства сьогодні в основному регулюється КУпАП, кримінальна відповідальність передбачена винятково за грубі порушення. При цьому в законодавстві відсутні чітко визначені критерії "грубих порушень", що дозволяє майже всі дії кваліфікувати як адміністративні правопорушення.

У зв'язку з цим Держрибагентство підготувало законопроект "Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду", мета якого - посилити відповідальність за порушення правил рибальства, вимог охорони середовища проживання, шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування, а також за забруднення, проведення днопоглиблювальних, берегоукріплювальних та гідромеліоративних робіт.

"Якщо підприємство чи рибалка переступили межу закону, то їх чекає дуже серйозний штраф, сплативши який раз-другий - бажання порушувати більше не виникатиме. Разом з тим Держрибагентство максимально дерегулює галузь, створює умови, у яких можна чесно і прозоро займатися промисловим ловом риби. Хочеш заробляти на цьому гроші - держава йде тобі назустріч. Але, будь добрий, роби це в рамках закону", - наголосив Ковалів.

Держрибагентство пропонує збільшити штрафи за порушення в десятки разів

Нагадаємо, раніше Держрибагентство розробило 20 ініціатив для реформування галузі.