ua en ru

У Держрибагентстві планують відмінити квоту на промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах

У Держрибагентстві планують відмінити квоту на промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах

На першому етапі планується скасувати таке поняття, як квота і залишити тільки дозвіл терміном на 5 років

У рамках реформування рибної галузі України планується відмінити квоту на промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах і залишити тільки відповідний дозвіл на 5 років. Про це в ході прес-конференції заявив голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Промисловець або користувач, будь-яке підприємство, яке хоче здійснювати діяльність промислового вилову риби в наших внутрішніх водоймах, повинні пройти досить складну бюрократичну процедуру. Якщо ти здійснюєш діяльність на морях, то тобі потрібно отримати ліцензію. Ліцензії на внутрішніх водоймах недавно припинили своє існування. Після цього, тобі потрібно отримати квоту, потім потрібно отримати дозвіл, потім в наших органах територіального управління зареєструвати талон, після талона ще промисловий журнал, тільки потім ти здійснюєш вилов риби і тільки після цього ти звітуєш і оплачуєш використаний ресурс", - повідомив він.

Враховуючи величезну кількість непотрібних бюрократичних процедур, агенство пропонує змінити підхід до цієї системи, спростити її.

"Зараз квота видаэться на один рік, європейський досвід говорить про те, що це не дає можливість планувати довгострокову діяльність для таких підприємств. У багатьох країнах квоти видаються на 5 років, на 10 років, а в деяких перейшли вже і до 20-річного терміну. На першому етапі в Україні ми плануємо скасувати таке поняття, як квота і залишити тільки дозвіл. Дозвіл видаватимуть на 5 років", - заявив Ковалів.

За його словами, в дозволі буде фіксуватися частка від загального ліміту, який встановлюється щорічно для конкретного користувача.

"Зараз проговорюється можливість встановлення плати за цю частку відразу на початку року, оскільки у нас є проблема в звітності та отриманні достовірної інформації щодо кількості виловленої риби. З точки зору держави і з точки зору планування дохідної частини ми хочемо перейти на оплату незалежно від кількості виловленої риби. Тільки від виділеного ліміту, від частки загального ліміту конкретному користувачеві", - зазначив глава відомства.

Нагадаємо, у Державному агентстві рибного господарства (Держрибагентство) розраховують на наступному тижні представити на засіданні Кабінету міністрів нову концепцію рибної галузі України.