ua en ru

Держкосмос ініціює акціонування "Південмашу" та залучення в нього 1,7 млрд грн інвестицій

Державне космічне агентство України (Держкосмос) готує законопроект, яким пропонується провести акціонування державного підприємства "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" ("Південмаш") і протягом чотирьох років залучити у його модернізацію і розвиток 1,7 млрд гривень. Про це з посиланням на свої джерела повідомляє "Апостроф".

Згідно з текстом законопроекту "Про особливості корпоратизації державного підприємства "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. Макарова", розробленого Держкосмосом, державі пропонується провести процедуру корпоратизації "Південмашу", створивши на його основі акціонерне товариство, 100% акцій якого будуть належати державі без права відчуження.

На даний момент документ знаходиться на узгодженні профільних державних органів і готується до подачі на погодження до Кабінету міністрів. У процесі створення акціонерного товариства розробники законопроекту пропонують виділити для статутного фонду підприємства кошти в розмірі 1,77 млрд грн рівними частинами протягом чотирьох років, починаючи із 2015 року. Крім того, законопроектом також передбачено закріплення за підприємством частини майна без права відчуження. Це майно буде визначено Держкосмосом у рамках спеціальної перевірки.

В тексті пояснювальної записки зазначається, що, незважаючи на прийняття Кабміном ще у 2009 році програми розвитку "Південмашу" і конструкторського бюро "Південне" до 2013 року, вона була профінансована тільки на 0,13% (2,25 млн грн із запланованих 1,77 млрд грн), а держгарантії по залучених кредитах на суму 2,05 млрд грн не видавалися зовсім.

Розробники документа зазначають, що підприємство зіткнулося з такими проблемами, як нестача обігових коштів, прогресуючий знос основних фондів, падіння виробництва, низька інвестиційна привабливість, складності в залученні кредитів. Основними причинами виникнення цих проблем називаються систематичну нестачу вкладень в оновлення фондів "Південмашу", зрив держпрограми з розвитку підприємства, відсутність структурних перетворень у галузі та скорочення обсягів співробітництва в космічній діяльності з Росією.

В Держкосмосі припускають, що акціонування підприємства дозволить забезпечити розвиток "Південмашу" ресурсами і переорієнтувати його на виробництво продукції оборонного призначення. Крім того, це дозволить встановити спеціальний правовий режим власності для виробничих потужностей ракетного, космічного та оборонного машинобудування.

Державне підприємство "Південмаш" є єдиним в Україні центром виробництва ракетно-космічної техніки, розташованим у Дніпропетровську. ДП було засновано в 1944 році для виробництва міжконтинентальних балістичних ракет, зараз воно випускає ракети-носії "Зеніт", "Циклон", ракетні двигуни, агрегати ракет-носіїв "Антарес" (США) і "Вега" (ЄС), шасі літаків Ан-148 і Ан-158. Є членом кількох міжнародних космічних проектів за участю Бразилії, США, ЄС, Росії.

Нагадаємо, наприкінці вересня стало відомо, що "Південмаш" планує взяти участь у програмі NASA з доставки вантажів на МКС.