ua en ru

Держкомтелерадіо: Провайдер узяв на себе зобов'язання забезпечити цифровим ТБ 95% території України

Провайдер узяв на себе зобов'язання забезпечити цифровим ТБ 95% території України. Про це в інтерв'ю "Урядовому кур'єру" заявив голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Володимир Манжосов.
"У багатьох регіонах вкрай обмежений прийом ефірних програм. Як правило, це кілька центральних каналів і місцевий. Цифрове ТБ вирішує цю проблему. В усякому разі провайдер узяв на себе зобов'язання забезпечити сигналом 95% території України. Тож багато компаній постали перед дилемою - йти в цифрове ТБ чи шукати інші способи доставки сигналу до споживача. Проблема загострюється тим, що ми не можемо забезпечити всіх охочих потрапити в національну цифрову телемережу. Тому й оголосили конкурс", - сказав Манжосов.
За його словами, в результаті переходу на цифрове телебачення з'явиться можливість передавати та отримувати чіткіший сигнал набагато кращої якості.
Крім того, коментуючи питання стосовно особливостей конкурсу на використання цифрових частот, Манжосов зазначив: "Конкурс ще триває. Це повторний конкурс на ті частоти, де переможець не визначений, або ті частоти, від яких відмовилися, чи ті, з яких буде ухвалене рішення про відміну видачі ліцензії, оскільки телекомпанії не змогли сплатити ліцензійний збір. Інтерес до конкурсу зрозумілий. Є міжнародний план переходу на цифрове ТБ, в Європі він має бути реалізований до середини 2015 року. І тоді аналогове ТБ буде вимкнене. Залишиться лише цифрове та інші форми - інтернет-ТВ, веб-ТВ і безліч інших, які зараз бурхливо розвиваються. Так само, як форми доставки сигналу до споживача - це і супутникове, і кабельне ТБ. Наразі єдиною заміною аналогового телебачення є цифрове, що характерно для нашої країни (на відміну від низки європейських країн, де розвинене кабельне). Тому для нас ефірне ТБ збережеться, але воно стане цифровим".

Манжосов також повідомив, що за результаттам конкурсу на 28 загальнонаціональних каналів виявили бажання 59 компаній.

Крім того, він зазначив, що у багатьох європейських країнах цифрове ТБ вже побудоване і навіть покращується формат. "У нас весь цей час тривали дискусії, проводилися експерименти, які нічим так і не закінчилися. Тому нинішній склад Нацради постановив звернути пильну увагу у своїй діяльності на рішення цієї задачі. Не минуло й року, а результати нашої роботи вже є. Ми розробили план, який затвердив Президент. Ми знайшли провайдера - приватну компанію, в якої були кошти для будівництва цифрової мережі, оскільки в держави таких грошей немає. Щоб ви розуміли масштабність завдання, - це 165 передавачів по всій країні, це чотири мультиплекси!", - зазначив голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення. За його словами, у результаті споживач зможе приймати 28 загальнонаціональних каналів і чотири місцевих.