ua en ru

Держкомпідприємництва має намір залишити тільки один вид ліцензії в медицині

Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва має намір залишити у сфері медицини лише один вид ліцензії - «медична практика».

Про це повідомляє прес-служба комітету.

Такої згоди дійшли представники Держкомпідприємництва, МОЗ України, приватних клінік та медичних організацій під час робочої зустрічі, ініційованої головою комітету Михайлом Бродським.

«165 видів робіт у сфері медицини буде скасовано. Єдиним видом діяльності, що підлягатиме ліцензуванню, стане «медична практика», - мовиться в повідомленні.

За словами М.Бродського, МОЗ України видавало ліцензії на спеціальність некоректно.

«Лікарі мають всі документи, які підтверджують їхній фах та ступінь професійної придатності, тому ліцензуватися повинна лише медична практика юридичної чи фізичної особи лікаря-підприємця, а не спеціальність. Хочу відразу наголосити, що ліцензійні вимоги та порядок контролю за закладами охорони здоров'я буде підсилено. З одного боку ми полегшуємо лікарям входження в бізнес, з іншого - підсилюємо їхню відповідальність», - заявив голова комітету.

Згідно з новими ліцензійними вимогами, фізична особа може здійснювати медичну практику за винятком переліку спеціальностей, визначених МОЗ України як такі, що несуть великі ризики для життя та здоров'я громадян (оперативні втручання, переливання крові тощо).

Разом з тим, лікар - фізична особа-підприємець матиме право наймати на роботу не більше двох працівників за умови офіційного працевлаштування та оформлення на роботу з зарплатою не менше середньої по галузі. У разі найму більше двох осіб підприємець зобов'язаний буде створити заклад охорони здоров'я, тобто стати юридичною особою-підприємцем.

Крім того, М.Бродський запропонував ввести кримінальну відповідальність за порушення ліцензійних умов у сфері медицини.