ua en ru

Держатомрегулювання схвалило проект добудови нового СВЯП-2на ЧАЕС

Держкомітет України з ядерного регулювання схвалив проект добудови нового сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС американським концерном Holtec. Спорудження сховища було призупинено в 2007 р., пише Deutsche Welle.
Будівництво нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) на Чорнобильській АЕС поновлюється після того, як в 2007 р. проект, що виконується французьким концерном Framatome, був припинений через нездатність останнього виконати вимоги з безпеки.
Цей об'єкт, поряд з новим укриттям зруйнованого вибухом 4-го енергоблоку і заводом з переробки рідких радіоактивних відходів, є одним з основних фрагментів комплексу з перетворення промислового майданчика ЧАЕС на екологічно безпечний об'єкт.
Сховище СВЯП-2 споруджують в Чорнобильській зоні у відповідності з проектом ядерної безпеки Чорнобильської АЕС на грант Європейського банку з коштів, зібраних країнами-донорами Чорнобильського фонду. Цей об'єкт повинен слугувати для зберігання відпрацьованого ядерного палива протягом 100 років.
Будівництво СВЯП-2 було розпочато в 2003 р. концерном Framatome, який увійшов у 2005 р. до складу концерну Areva NP. За офіційною інформацією, Framatome не зміг вирішити проблему осушення палива та видалення води з негерметичних паливних уранових стрижнів - ТВЕЛ.
17 вересня 2007 р. Чорнобильська АЕС підписала контракт на добудову СВЯП-2 з компанією з США Holtec International, яка приступила до розробки проектної документації. Учасники дискусій з американською стороною під час розробки проекту добудови сховища стверджують, що їм доводилося вирішувати на кожному етапі від 50 до 70 питань. В результаті адміністрація ЧАЕС змогла прояснити всі деталі безпеки, а також відстояти планову вартість проекту.