ua en ru

Держінвестпроект оголосив про початок залучення інвесторів для будівництва в Україні 10 заводів з переробки сміття

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) сьогодні, 19 вересня 2013 р., оголосило про початок залучення інвесторів для будівництва в Україні перших 10-ти екологічних комплексів із переробки твердих побутових відходів (ТПВ) у рамках національного проекту "Чисте місто" загальним кошторисом близько 320 млн євро.

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) сьогодні, 19 вересня 2013 р., оголосило про початок залучення інвесторів для будівництва в Україні перших 10-ти екологічних комплексів із переробки твердих побутових відходів (ТПВ) у рамках національного проекту "Чисте місто" загальним кошторисом близько 320 млн євро. Про це повідомив голова Держінвестпроекту Владислав Каськів, повідомляє прес-служба Держінвестпроекту.

"Сьогодні ми розпочинаємо процес відбору інвесторів для будівництва в Україні перших 10-ти екологічних сміттєпереробних комплексів. Розрахунковий обсяг інвестицій в одне пілотне місто для створення такого комплексу становить від 20 до 50 млн євро, загальний обсяг по всіх містах-учасниках проекту - близько 320 млн євро", - повідомив Каськів.

Прийом заявок від інвесторів відбуватиметься до 30 жовтня 2013 р. Запрошення з інформацією щодо порядку участі інвесторів розміщено на сайті Держінвестпроекту.

За словами Каськіва, реалізація Нацпроекту та введення в експлуатацію сміттєпереробних комплексів дозволить забезпечити 55 тис. додаткових робочих місць.

Каськів повідомив, що в Україні щорічно утворюється 14 млн т відходів - це приблизно 350 кг сміття на одного мешканця країни. Причому, переробляється лише 5 % відходів, а 95 % вивозиться на полігон. На сьогоднішній день полігони для сміття займають 4 % площі держави.

Проект передбачає впровадження інноваційних технологій поводження з відходами у 10-ти пілотних містах: Києві, Харкові, Полтаві, Сумах, Дніпропетровську, Кіровограді, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Чернівцях.

За словами директор ДП "Національний проект "Чисте місто" Івана Олексієвця, зараз в Україні працює лише 2 заводи по спалюванню сміття, більше 6 тис. полігонів і немає жодного сміттєпереробного комплексу.

"Ми вирішили, що будемо переймати досвід провідних європейських країн і в рамках пілотного проекту в 10-ти містах перероблятимемо не менше 16% відходів, які утворюються в Україні", - заявив він.

"Близько року тому Нацпроект "Чисте місто" завершив розробку попереднього ТЕО для перших 10 міст України, в яких буде створено комплекси з переробки ТПВ.