ua en ru

Держгеокадастр підвів підсумки каденції Мартинюка на посаді керівника відомства

Держгеокадастр підвів підсумки каденції Мартинюка на посаді керівника відомства

Максим Мартинюк, який очолював Державну службу з питань геодезії картографії та кадастру, з березня 2015 року залишає відомство. Призначення Мартинюка 22 липня на посаду першого заступника міністра аграрної політики і продовольства "РБК-Україна" прокоментували у відомстві.

Як зазначили у відомстві, період каденції Максима Мартинюка запам'ятався в першу чергу інтеграцією в земельні відносини інформаційних технологій – за його ініціативою були переведені в електронний вигляд найбільш популярні послуги у земельній сфері. З моменту запуску рік тому сервісом замовлення виписки про земельну ділянку до Інтернету скористалися понад 80 000 разів, та близько 18 000 разів замовили витяг про нормативну грошову оцінку землі. При цьому доступ до Державного земельного кадастру був відкритий для нотаріусів і органів місцевого самоврядування - на поточний момент до ДЗК підключилися понад 260 нотаріусів і в процесі підключення знаходяться 180 територіальних громад.


Крім того, виданню повідомили, що прості громадяни при цьому отримали безпрецедентні можливості контролю за розпорядженням державними землями. У режимі реального часу через спеціально створений функціонал вони можуть відстежувати процес виділення земельних ділянок – ще на етапі подання заявки претендента. Також були відкриті дані кадастру в частині власників земельних ділянок – з жовтня минулого року було отримано і опрацьовано понад 2 млн запитів.

На макрорівні Держгеокадастр під керівництвом Максима Мартинюка розробив пакет законопроектів, необхідних для проведення наступного етапу земельної реформи, зокрема законопроект про обіг сільгоспземель. Завдяки комплексу заходів, спрямованих на вирівнювання ставок оренди держземель з ринковими, в першу чергу – обов'язкове використання земельних аукціонів як найбільш прозорого та конкурентного способу передачі земель вдалося поступово поліпшити умови користування державним земельним банком і забезпечити зростання надходжень до місцевих бюджетів, розповіли у відомстві. Так, якщо в минулому році орендна ставка на землі державної власності становила 6,75% при терміні оренди 13,2 року, то на кінець каденції Максима Мартинюка – майже 10% на термін 9,2 року.

До незакінчених справ у відомстві відносять поки не запущений ринок землі, проведення децентралізації в земельних відносинах і запуск платформи для проведення земельних аукціонів – для реалізації цього проекту необхідні зміни в законодавство.

Держгеокадастр підвів підсумки каденції Мартинюка на посаді керівника відомстваДержгеокадастр підвів підсумки каденції Мартинюка на посаді керівника відомства