ua en ru

Держдума РФ прийняла законопроект про заборону "бандерівської" символіки

Держдума прийняла у другому читанні законопроект, що забороняє демонстрацію символіки організацій, які співпрацювали з нацистами під час Другої світової війни.

Держдума прийняла у другому читанні законопроект, що забороняє демонстрацію символіки організацій, які співпрацювали з нацистами під час Другої світової війни.

Документ вводить покарання за пропаганду і публічну демонстрацію символіки колабораціоністів. За це порушення автори ініціативи пропонують ввести штраф в розмірі до 2 тис. руб. для громадян і до 50 тис. руб. для юридичних осіб. За пропаганду "бандерівської" символіки, згідно задумам авторів, громадяни можуть бути покарані арештом на строк до 15 діб.

Виготовлення, збут або придбання з метою збуту такої атрибутики або символіки спричинить для громадян штраф до 2,5 тис. рублів, для посадових осіб - до 5 тис. рублів, для юросіб - до 100 тис. руб.

Віце-спікер Держдуми Сергій Железняк, який є одним з авторів законопроекту, раніше пояснював, що екстремістська і нацистська діяльність часто пропагується "з допомогою атрибутики та символіки організацій колабораціоністського характеру". На його думку, це являє загрозу для "конституційного ладу і безпеки держави".

"У державному перевороті в Україні активно брали участь організації, що використовують символіку та атрибутику організації українських націоналістів С. [Степана] Бандери. Послідовники зазначеної організації закликають до геноциду, в тому числі російського народу", - йшлося в пояснювальній записці до поправок Залізняка. Перелік організацій єдинорос не навів.

Список організацій та їх символіки встановлюється відповідно до порядку, затвердженого урядом, пояснював РБК інший автор законопроекту, заступник голови конституційного комітету Держдуми Дмитро Вяткін. Реєстр із забороненою символікою, за його словами, може становити Мін'юст.

Багато організацій, які співпрацювали з фашистами, використовували національні символи, зокрема кольори прапора. Тому незрозуміло, як буде в даному випадку працювати закон: це питання, мабуть, буде вирішуватися довільним методом, вважає директор правозахисного центру "Сова" Олександр Верховський.

"Якщо заборонять бандерівську символіку, залишиться легальним у нас український прапор?" - задавався питанням експерт.

Держдума прийняла законопроект про заборону колабораціоністську символіки в першому читанні в травні 2014 року. Поправки, прийняті у другому читанні, вносять зміни до ст.6 закону "Про увічнення Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років". Вони забороняють, зокрема, демонстрацію символіки тих організацій, які заперечують висновки та факти, встановлені вироками Нюрнберзького трибуналу та інших трибуналів за підсумками ВОВ.

Нові поправки дозволяють прирівняти до колабораціоністів "моральних послідовників бандерівців" - українські організації "Свобода" і "Правий сектор", зазначав Вяткін.

Нагадаємо, раніше уряд Російської Федерації пропонувало Державній думі ввести процедуру "адміністративного видворення" для іноземців.