ua en ru

Держдума прийняла поправку, яка забороняє американцям усиновлення російських дітей

Держдума прийняла поправку до закону "Про заходи впливу на осіб, причетних до порушення прав громадян Російської Федерації" (також відомий як "закон Діми Яковлєва"), згідно з якою американським громадянам забороняється всиновлювати російських сиріт.

За словами віце-спікера Держдуми, депутата від "Єдиної Росії" Сергія Неверова, закон може набути чинності з 1 січня 2013 р. Поправка була прийнята на розгляді "закону Діми Яковлєва" у другому читанні 19 грудня. "Проти" проголосували тільки 17 осіб із 350 парламентаріїв.

Крім того, прийнята і інша поправка до закону, згідно з якою діяльність всіх політичних некомерційних організацій в РФ, які отримують фінансування з США, забороняється. Також росіянам, які мають подвійне російсько-американське громадянство, заборонено бути членами або керівниками НКО.

Депутати також прийняли поправку, яка не обмежує дію закону громадянами США, а поширює його на всіх, хто порушує права росіян, незалежно від їх громадянства.

Розгляд "закону Діми Яковлєва" (названого на честь дворічного російського дитини, усиновленої батьками-американцями і загиблого в США) намічено на п'ятницю.

"Закон Діми Яковлєва", який повинен був стати російським відповіддю на прийнятий в США "закон Магнітського", спочатку припускав лише введення візових і фінансових санкцій щодо громадян США, які порушили права росіян.

Читайте також: Президент США Обама підписав закон про скасування поправки Джексона-Веніка і прийнятті "закону Магнітського".