ua en ru

В Держдепі США назвали "Північний потік-2" кампанією Росії проти західної Європи

В Держдепі США назвали "Північний потік-2" кампанією Росії проти західної Європи Фото: Бенджамін Шмітт (РБК-Україна)

За словами Шмітта, "Північний потік-2" може розділити країни ЄС та зробити їх залежними

Газогін "Північний потік-2" є реальною загрозою для національної безпеки в Європі. Про це повідомив радник з питань європейської енергетичної безпеки Державного департаменту США Бенджамін Шмітт під час круглого столу комітету ВРУ у закордонних справах, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, в Європі сформувалась опозиція будівництву "Північного потоку-2", адже проект може розділити країни ЄС та зробити їх залежними.

"Чому нас турбує "Північний потік-2": США дуже стурбовані загрозою національній безпеці, яку висуває Росія. 16 країн на берегах Балтики виступили за протидію цьому проекту останнім часом. В США дві останні адміністрації на найвищому рівні забезпечували проти цього проекту", - розповів Шмітт.

За його словами, цей проект є не просто комерційним для Росії.

"Цей проект для того, щоб отримати якісь ричаги управління в західній Європі та мати політичний вплив для того, щоб допомогти російським геополітичним цілям. Тобто, це фактично є російська кампанія проти західної Європи", - додав він

Він також наголосив, що проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" виступили і міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, і представники уряду Великої Британії та Франції.

"Швеція, Данія, Естонія, Польша, Словакія, Румунія, Італія, Україна, Молдова і Грузія… Всі виступили проти цього проекту. Але хочу зазначити, що це не тільки позиція США чи України - це європейська опозиція цього проекту", - додав він.

За словами дипломата, "Північний потік-2" підриває колективну енергобезпеку Європи.

"Завдяки проекту може відбутись підрив багатьох інших проектів Європи, які є цікавими для багатьох інших країн Євросоюзу.

"Північний потік-2" розділить Європу і зробить деякі країни залежними від російських енергоресурсів, створить фізичні можливості для розвідування нових озброєнь (Росією, ред.). Окрім того, в Балтійському регіоні може відбутись дестабілізація. Так, Швеція у 2016 році перекрила свої порти для поставок "Північного потоку -2", побоюючись того, що Росія може застосувати свої гібридні методи", - додав він.

Нагадаємо, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляла, що будівництво і подальше введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" не збільшить залежність Німеччини від Російської Федерації.

В свою чергу, глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант закликав Європейський союз приєднатися до нових санкцій Сполучених Штатів проти Росії, а також заблокувати проект "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС".