ua en ru

Проект Nord Stream 2 суперечить інтересам Європи, - МЗС Британії

Проект Nord Stream 2 суперечить інтересам Європи, - МЗС Британії Ілюстративне фото (nord-stream2.com)

Глава МЗС Британії вважає, що дешевше інвестувати в модернізацію української ГТС

Глава Міністерства закордонних справ (МЗС) Великої Британії Джеремі Хант закликає Європейський союз приєднатися до нових санкцій Сполучених Штатів проти Росії, а також заблокувати проект "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС". Про це пише The Financial Times.

Хант критикує уряд канцлера Німеччини Ангели Меркель за підтримку цього проекту, який "суперечить інтересам Європи". глава британського МЗС закликає ввести санкції проти РФ за застосування нервово-паралітичної речовини "Новачок" у Солсбері.

За словами Ханта, проект, вартістю 21 млрд доларів, який спрямований на транспортування більшої кількості російського природного газу під Балтійським морем у Німеччину, минаючи Україну і Польщу, не має жодного економічного або, з точки зору ЄС, стратегічного сенсу.

"Він не буде транспортувати додатковий газ, а просто надасть альтернативу транс-українського трубопроводу, який працює лише на 50-відсоткової потужності. Інвестиції в модернізацію української мережі набагато дешевше, ніж будівництво нового підводного маршруту", - наводить заяви британського дипломата FT.

Як зазначається у статті, реальний мотив Росії в будівництві трубопроводу "Північний потік 2", схоже, "полягає в тому, щоб позбавити Україну своєї транзитної ролі".

Нагадаємо, як повідомило видання The Wall Street Journal 18 серпня, в Сполучених Штатах Америки протягом кількох тижнів будуть готові санкції проти завершення будівництва російського трубопроводу "Північний потік-2". Відповідний законопроект готується в Білому домі спільно з Держдепом, Міністерством торгівлі і енергетичними департаментами. Зупинити будівництво газового трубопроводу США можуть, застосувавши обмеження до компаній, залучених у проект.

Зазначимо, США у вівторок, 21 серпня, ввели санкції проти двох росіян, однієї російської та однією словацької фірми в рамках американської програми, спрямованої проти зловмисної кибердіяльності.