ua en ru

Держдепартамент США чекає конкретики від РФ по сирійському питанню

Державний секретар США Джон Керрі оголосив, що його уряд очікує детального і реалістичного плану з боку Росії щодо питання взяття сирійського арсеналу хімічної зброї під міжнародний контроль, передає Reuters. Однак США, за його словами, "не будуть довго чекати".

Виступаючи на слуханнях в комітеті у справах збройних сил палати представників конгресу США, Керрі заявив, що будь-яку пропозицію російської сторони буде досконально розглядатися, однак попередив, що не потерпить застосування "тактики зволікань", щоб відстрочити остаточне рішення США щодо Сирії.

Міністр оборони США Чака Гейґела, також присутній на слуханнях, додав, що для успіху в переговорах загроза американського авіаудару по Сирії повинна бути зримою, хоча в кінцевому підсумку втручання США в конфлікт слід уникнути.

"Ми щиро сподіваємося, що пропозиції Росії зможуть вирішити кризову ситуацію. Однак для того, щоб був реальний шанс вирішити проблему дипломатичним шляхом, США повинні продовжити загрожувати Сирії військовими діями", - упевнений Гейґела.

Між тим, лідер республіканської меншості в сенаті Мітч Макконнелл офіційно заявив, що не буде підтримувати президента США Барака Обаму в прагненні почати відкриту конфронтацію з Сирією.

21 серпня 2013 р. ЗМІ повідомили про застосування нервово-паралітичного газу при бомбардуванні передмість Дамаска. За даними організації "Лікарі без кордонів", в результаті інциденту постраждали близько 3 тис. 600 чоловік, загинуло 355 мирних жителів. Дамаск поклав відповідальність за атаку на повстанців, а повстанці - на урядові війська. Уряд США також впевнений у винності президента Сирії Башара Асада в газовій атаці і планує завдати обмежений авіаудар по території Сирії.

9 вересня 2013 р. Керрі оголосив, що удар по Сирії може бути відкладений або скасований тільки в тому випадку, якщо уряд Асада віддасть весь свій арсенал хімічної зброї під міжнародний контроль. Тоді ж з аналогічною пропозицією виступив МЗС Росії. 10 вересня 2013 р. Сирія погодилася передати хімічна зброя міжнародним структурам для його подальшого знищення.