ua en ru

Держдепартамент США виступив за демократичну передачу влади в Грузії в 2013 г

Сполучені Штати Америки виступають за демократичну передачу влади в Грузії в 2013 р., повідомив телекомпанії "Руставі 2", яка знаходиться в Тбілісі помічник державного секретаря США Вільям Бернс. "Головне - забезпечити демократичну передачу влади, і в цьому контексті дуже важлива відкритість у питанні фінансування мас-медіа, гарантування того, що всі будуть діяти за єдиними правилами", - сказав він.
Помічник глави американського зовнішньополітичного відомства також наголосив на необхідності реформування Виборчого кодексу Грузії з тим, щоб в країні відбулися справедливі і вільні вибори.
Торкаючись прагнення Грузії стати членом НАТО і питання надання їй програми зі вступу в цю організацію (МАР), Бернс заявив, що США "підтримують прагнення Грузії вступити до альянсу, але питання МАР належить вирішити всім членам НАТО". "Ми підтримуємо ваше прагнення вступити в НАТО, як і прагнення повністю інтегруватися в усі основні євроатлантичні структури", - повідомив він.
Помічник держсекретаря США також підкреслив, що Грузія отримає більшу підтримку, якщо продовжить демократичні реформи. "Це буде найкращою рекламою для Грузії", - заявив він.
Зазначимо, що парламентські вибори відбудуться в Грузії в 2012 р., а президентські - роком пізніше.
Бернс зустрівся сьогодні в Тбілісі з Президентом Грузії Михайлом Саакашвілі. За інформацією міністра закордонних справ країни Грігола Вашадзе, помічник держсекретаря знаходиться в Грузії в рамках свого закавказького турне. З владою країни він обговорює питання співпраці у військовій сфері, енергетичної безпеки, захисту прав людини на територіях Абхазії та Південної Осетії.
Як відзначає прес-служби глави Грузії, Бернс від імені уряду США подякував Саакашвілі за участь грузинських військовослужбовців в антитерористичній операції в складі міжнародної миротворчої коаліції в Афганістані. Заступник держсекретаря США особливо відзначив мужність і хоробрість грузинських бійців і подякував їм за внесок у миротворчий процес.