ua en ru

Держдепартамент США виступив проти легалізації єврейських поселень на Західному Березі

Державний департамент США 12 жовтня виступив із заявою проти легалізації єврейських поселень на Західному Березі, повідомляє "Сіньхуа". "США мають чітку політику - ми не приймаємо підведення будь-якої нормативної бази для поточної активності Ізраїлю", - йдеться в заяві про можливе законодавче врегулювання зазначеного питання. "Ми також виступаємо проти будь-яких спроб легалізувати поселення поза ізраїльських кордонів, які на даний момент є основною причиною зупинки процесу близькосхідного врегулювання і суперечать зобов'язанням ізраїльської сторони у сфері її забезпечення", - підкреслюють автори документа.
Дана заява стала реакцією на висловлювання прем'єра Ізраїлю Беньяміна Натаньяху про те, що він буде шукати спосіб законодавчо закріпити статус поселень на Західному Березі.
Конфлікт між Палестинською автономією та Ізраїлем має більш ніж півстолітню історію. За цей час, в результаті військової експансії, єврейська держава значно вийшла за межі кордонів, які відійшли під її юрисдикцію відповідно до резолюції ООН про розділ підмандатної Палестини. Бойові сутички між бойовими організаціями автономії і Армією оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) відбуваються з достатньою регулярністю. На дипломатичному фронті останньої значною віхою стало подача керівництвом автономії заявки в ООН з метою визнання Палестини, як незалежної держави. США використовуючи право-вето постійного члена Ради Безпеки організації, мають намір блокувати позитивно рішення з даного питання.