ua en ru

Держдеп США піддав критиці візити міністра закордонних справ РФ С.Лаврова до Абхазії і Південної Осетії

Держдепартамент США піддав критиці недавні візити міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Абхазії і Південної Осетії, назвавши їх "несумісними" з принципами територіальної цілісності Грузії. Про це повідомляє РБК. "Нещодавні зусилля Росії щодо укладення офіційних угод з владою "де-факто" в Абхазії і Південній Осетії несумісні з принципом територіальної цілісності міжнародно-визнаними кордонами Грузії", - заявив офіційний представник держдепартаменту Марк Тонер.

Відзначимо, стурбованість у зв'язку з відвідуванням глави російського МЗС Абхазії і Південної Осетії днями висловив Європейський союз (ЄС). "Європейський союз стурбований візитом міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова до Абхазії і Південної Осетії 25-26 квітня без попереднього узгодження з грузинською владою. ЄС вважає ці поїздки несумісними з принципами територіальної цілісності", - зазначила прес-служба верховного представника ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон. Також у повідомленні наголошувалося, що ЄС як і раніше вважає за необхідне домагатися мирного вирішення конфлікту з урахуванням кордонів Грузії, визнаних міжнародним співтовариством.

Нагадаємо, що С.Лавров 25-26 квітня 2011 р. відвідав Абхазію і Південну Осетію. Росія оголосила про визнання цих республік 26 серпня 2008 р., після невдалої спроби Грузії силовим шляхом відновити свою владу на території Південної Осетії. З тих пір окрім РФ незалежність цих республік визнали Нікарагуа, Венесуела і Науру.