ua en ru

В держбюджеті-2019 суттєво збільшені видатки на медицину, - нардеп

В держбюджеті-2019 суттєво збільшені видатки на медицину, - нардеп Фото: Сергій Березенко (РБК-Україна)

У БПП зазначили, що у бюджеті-2019 видатки на медицину складають тільки 3,1%

В державному бюджеті на 2019 рік закладено таке фінансування програм у сфері охорони здоров’я, що дозволить запустити медичну реформу з 2020 року. Про це заявив член комітету з питань охорони здоров’я, заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Березенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми в свою чергу як комітет з питань охорони здоров’я боролися за збільшення фінансування впровадження нових програм і продовження медреформи. Цей бюджет також збільшений на порядка 11 мільярдів гривень на медицину. Хоча у нас і претензії до Кабміну, адже закон про державні гарантії надання медпослуг говорить про те, що видатки на медицину в розвиненій країні мають бути не менше 5%. На сьогодні ці видатки складають тільки 3,1%", - розповів Березенко.

За його словами, в проекті бюджету закладені кошти для фінансування багатьох програм.

"Зберігається програма фінансування первинної ланки медичної допомоги. Тобто це 15 мільярди, що на 2 мільярди більше, ніж минулого року. Ми впроваджуємо нову програму безкоштовних аналізів для всіх українців за рецептом виписаним сімейним лікарем. Ми започатковуємо дуже серйозні програми по відновленню екстренної меддопомоги. А також пілотний проект у Полтавській області по вторинній ланці. Це дає нам надію говорити про те, що з 2020 року медична реформа запрацює в повній мірі", - додав він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що комітет Верховної ради України з питань бюджету увечері в середу, 17 жовтня, рекомендував прийняти висновки і пропозиції до проекту бюджету-2019.

Крім того, повідомлялося, що БПП підтримає проект бюджету в першому читанні.