ua en ru

Держбюджет додатково отримає 1,3 млрд грн через зміну системи податку на доходи фізичних осіб, – проект урядового Податкового кодексу

Державний бюджет України отримає додаткових надходжень у сумі 1,3 млрд грн через зміну системи податку на доходи фізичних осіб. Про це йдеться в урядовому проекті Податкового кодексу.

Зокрема, планується запровадження малопрогресивного оподаткування з підвищенням до 17% ставки податку для доходів у вигляді зарплати, дивідендів, роялті, процентів за депозитними вкладами, що перевищують 50 мінімальних заробітних плат та зняття мораторію на оподаткування процентів, якщо їх сума за рік перевищує встановлений критерій.

Також пропонується встановлення обов'язку кредитних спілок стягувати податок (за ставкою 15%) при нарахуванні (виплаті) на користь платника податку плати (процентів), що розподіляється на пайові або членські внески.

Крім того, в проекті Податкового кодексу також передбачені зміни для стимулювання фізичних осіб до здійснення інвестиційної діяльності. Зокрема, пропонується розмежування податкового обліку інвестиційного прибутку за ознакою цінних паперів, що обертаються на організованому ринку.

В частині змін щодо соціального стимулювання, пропонується запровадження зменшення сукупного доходу на суму відрахувань, сплачених до фондів пенсійного та соціального страхування при обчисленні податкової знижки за наслідками року, запровадження 100%-ї податкової соціальної пільги на кожну дитину кожному з батьків, які мають двох та більше дітей, замість діючої пільги по 200% на кожну дитину для батьків, що мають троє та більше дітей.

Також пропонується встановлення нульової ставки оподаткування для успадкованих сум знецінених грошових заощаджень, та встановлення чіткого порядку оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.