ua en ru

Міськрада Одеси передала міський аеропорт у приватну власність за інвестиції в 180 млн дол

Одеська міська рада створила компанію для реконструкції аеропорту - ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса". Частка міськради в її статутному капіталі складе 22,1%, основним власником стане приватна компанія ТОВ "Одеса аеропорт девелопмент". Про це йдеться в оприлюдненому 17 червня рішенні виконкому міськради, пише видання "Комерсант Україна".
Інвестор внесе в статутний капітал 260 млн грн (загальний обсяг капіталу - 462,096 млн грн), а також інвестує 180 млн дол. в реконструкцію аеропорту, заявив віце-мер Одеси Микола Ільченко.
На думку джерел видання, власники інвестора - представники "місцевого бізнесу".
Реконструкція аеропорту розпочнеться у вересні і триватиме близько двох років, заявив в ході засідання виконкому мер Одеси Олексій Костусєв. Проект реконструкції розділений на дві фази по 18 місяців. На першому етапі буде побудовано термінал, який зможе обслуговувати 1 тис. пасажирів на годину, або близько 1 млн пасажирів на рік (зараз - 400 тис. і 800 тис. відповідно). Планується також подовжити злітну смугу з 2,8 км до 3,2 км. Друга черга передбачає будівництво супутньої інфраструктури, реконструкцію та модернізацію існуючого терміналу, що дозволить збільшити потужність аеропорту до 4 млн пасажирів на рік.
Міжнародний аеропорт "Одеса" посідає третє місце за обсягом пасажиропотоку в Україну після "Борисполя" (6,6 млн чоловік) та аеропорту "Сімферополь" (841,2 тис.). За частотою та кількістю вильотів у Одеського аеропорту друге в Україні місце після "Борисполя". У 2010 р. аеропорт обслужив 707,1 тис. пасажирів, що на 8,6% більше, ніж у 2009 р.