ua en ru

Google не став переносити частину серверів в Казахстан, відмовившись від зони .kz

Один з пошукових лідерів в Інтернеті, Google, не став переносити частину серверів в Казахстан, відмовившись від зони .kz. Про це заявив старший віце-президент Google Росія Білл Каран в офіційному блозі.
"Місяць тому Казахський центр мережевої інформації повідомив нас про наказ Міністерства зв'язку та інформації Республіки Казахстан, згідно з яким всі доменні імена в зоні .kz, такі, як google.kz, повинні бути розміщені на серверному обладнанні, фізично розташованому на території країни. Ця вимогаозначає, що Google буде змушений перенаправляти всі пошукові запити з google.kz на сервера, що знаходяться в Казахстані", - заявив Каран, зазначивши, що в даний момент система Google автоматично обробляє пошукові запити на будь-якому домені по якнайшвидшому шляху, незалежно від географічного розташування або державних кордонів.
На думку старшого віце-президента, обробка пошукових запитів на www.google.kz тільки на локальних серверах, розташованих на території Казахстану, сприяла б фрагментації Інтернету.
"Тому ми прийняли рішення перенаправляти відвідувачів google.kz на сторінку www.google.com казахською мовою. На жаль, це призведе до деякого зниження якості пошуку для казахстанських користувачів, так як результати більше не будуть оброблятися у відповідності з локальною специфікою", - повідомив Каран.
За його словами, Google закликає "уряду та інші зацікавлені сторони об'єднати свої зусилля в роботі над розвитком вільного Інтернету, що принесе вигоду користувачам, буде сприяти розвитку місцевої економіки та інновацій в усьому світі".